Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da političko Sarajevo nikako ne može da preboli to što postoji Republika Srpska, koja je svih ovih godina pokazala mnogo više funkcionalnosti nego bilo koji drugi nivo vlasti u BiH.

zeljka cvijanovic

"Koliko god nas napadali, mi znamo da je to tačno. Ogroman politički kapital koji imamo u Republici Srpskoj je taj što imamo Republiku Srpsku. Zato nećemo dozvoliti bilo kome da je napada, da joj se uskraćuju praznici, da bilo ko bude maltretiran ili markiran kao neko ko ne dozvoljava da se ostvaruju ljudska prava. Drugi naš ogroman kapital je apsolutna funkcionalnost naših institucija i njihova povezanost i koordinacija", rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je istakla da se taj kapital vidi kada se uporedi sa Federacijom BiH /FBiH/ i sa time kako to tamo funkcioniše.

"Republika Srpska ima 10 godina funkcionalnu vladajuću koaliciju, u kojoj ne moramo svi isto da mislimo, ali je saradnja dobra, kao i prepoznavanje najvažnijih pitanja kojima moramo da se bavimo. To daje dobru osnovu za rad Vlade, Narodne skupštine", naglasila je Cvijanovićeva.

Komentarišući navode novinara da su iz Sarajeva od 2004. i 2005. godine prema Srpskoj usmjeravane aktivnosti koje su u Srpskoj izazivale reagovanja, ali da to niko nije tako vidio, Cvijanovićeva je rekla da su to su bile nametnute teme ili stereotipi koji su zaživjeli, ali da se i ta slika mijenja.

"Kada pričate sa ljudima iz međunarodne zajednice, onima koji žele biti realni, oni kažu da sada prepoznaju odakle vjetar duva i ko su ti koji stalno prave tu neku političku vrelinu na koju morate da odgovarate", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da postoji svijest, veća nego ranije, o tome gdje su problemi i dodala da je to dirigovan koncept i orkestrirana priča koja dolazi iz Sarajeva.

"Ne mislim da će se nešto drastično promijeniti, ali stvari se mijenjaju korak po korak", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je cilj pokazati da političko Sarajevo uporno predstavlja da Dejtonski mirovni sporazum ne može da funkcioniše zbog toga što su nezadovljni rješenjem koje su njime dobili.

"To se kosi sa rješenjem ili formulom `naša država` jer je Dejton izbio iz ruku bilo kome da kaže da je to samo njegova država. Ovo je država svih, sa strukturom, političkim i ustavnim sistemom koji je uspostavljen tako da ona može da funkcioniše. Oni su pokušavali da sruše taj koncept. To se vidi i sada, po ovim potezima, da bi rekli da moramo raditi na drugačiji način ispočetka", rekla je Cvijanovićeva.