Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Beogradu članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje /KOELA/ i predstavnicima Savjeta EU i Evropske komisije da je najviše zabrinut zbog situacije u BiH.

aleksandar vucic

Vučić je na početku sastanka sa evropskim zvaničnicima rekao je da su pred Srbijom i zemljama regiona prepreke neriješenih političkih pitanja prošlosti, te da region može napredovati samo ako se svi okrenu budućnosti.

On je rekao da je Srbija imala veoma konstruktivnu ulogu i da se nada da će se između dvije zemlje završiti sudske prepirke, te da će se što prije okrenuti zajedničkim projektima.

Vučić je izrazio nadu da će biti očuvana regionalna stabilnost na Balkanu, koju vidi kao najveću prepreku za budući ekonomski razvoj i napredak.

"Investirali smo mnogo napora da očuvamo mir i stabilnost i nastavićemo sa tom politikom, iako često nije sve do nas i nadam se da će i drugi brinuti o njihovim političkim potezima na razuman način, da ćemo imati veću izvesnost u regionu", rekao je Vučić.

On je istakao da region vidi kao novi izvor evropskog rasta i dodao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, uz istovremeno očuvanje tradicionalno dobrih odnosa sa prijateljima sa istoka.

Premijer je istakao da je uvjeren da će Srbija i kada on za mjesec, dva ili tri dana napusti Vladu Srbije, ostati čvrsto na evropskom putu i dodao da je prisustvo ambasadora KOELA dokaz privrženosti EU procesu proširenja.

"Srbija je na svom evropskom putu jer mislimo da pripadamo tom tipu društva i želeli bismo da se pridružimo zemljama koje veruju u demokratiju, privatno preduzetništvo, ljudska prava, iako znam da će uvek biti mnogo zamerki na naše ponašanje i zahteva", rekao je Vučić.