"Obilježavamo datum kad je stvorena, nastala i uputila se u težak život Republika Srpska", rekao je na svečanom prijemu povodom Dana RS koji je upriličen u Beogradu predsjednik Republike Milorad Dodik.

milorad dodik

"Republika Srpska je ovih 25 godima razumjela kao put kretanja ka svojoj trajnosti", rekao je Dodik i podsjetio da su na tom putu bili mnogi pritisci "da nestanemo kao Srbi, da nemamo jezik, ćirilicu i da odjednom postanemo Bosanci".

Dodik je rekao da je to situacija kao i prije jednog vijeka kada se visoki predstavnik zvao Kalaj, a sada Incko. Izrazio je zahvalnost prethodnim predsjednicima i rukovodiocima Republike Srpske zbog borbe za Republiku Srpsku.

"Svih ovih godina mi smo sve više postajali svoji. Svi smo uložili svoje umijeće da opstanemo, mnogi su žrtvovali svoj komoditet i komoditet svojih porodica da bi ostvarili opstanak i ostanak Srpske", dodao je Dodik.

Bez srpske države nema ni srpske slobode. Tamo gdje su Srbi izgubili državu, izgubili su i svoju slobodu i postajali manjina.

Srpska je uspješan projekat srpskog naroda, istakao je predsjednik Dodik i dodao da ne mogu nestati sjećanja na stradanja i gubitke srpskog naroda.

"Koliki bi ovaj narod bio da u prethodnim ratovima nije izgubio pola populacije", upitao je predsjednik Dodik i podsjetio da j srpski narod u prethodnim ratovima na sebi nosio antifašističku borbu.

"Mi smo u Srpskoj dovoljno suvereni da možemo da odlučujemo o svojim pravima", istakao je Dodik i napomenuo da raspad Јugoslavije nije mogao da se desi bez formiranja Republike Srpske.