U organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. do 1918. Potomaka i poštovalaca ratnih veterana Trebinje sinoć je u amfiteatru Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ održano veče gusala, poezije i istorije a povodom 101 godine Klobučke epopeje.

klobuk

Prisjećajući se Klobučke epopeje 1915. godine u kojoj su živote izgubili 173 borca hercegovačko-crnogorskih bataljona, boreći se protiv Austrougarske monarhije, predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak je rekao da se, nažalost, sve manje govori o ljudima i događajima koji su nas na ovim granicama spajali, dok se ističu, kako je on rekao, „podjele kojih je bilo, ali koje se sada ne spominju da bi doprinijeli objektivnijoj ocjeni prošlosti, već da bi produbili jazove i ojačali granice".

„Imamo li prava na to s obzirom na žrtve koje su podnijeli naši preci i na one koje sami podnosimo“, zapitao se predsjednik Skupštine grada Trebinja.

Predsjednika Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. do 1918., potomaka i poštovalaca ratnih veterana Trebinje Vujadin Vukovića istakao je da su hercegovačke i crnogorske jedinice, dugotrajnom i upornom borbom na Klobuku dale značajan doprinos bezbjednom povlačenju Srpske vojske kroz Albaniju.

„U bitkama na Klobuku, prema najnovijim podacima, poginulo je oko 400 Hercegovaca i Crnogoraca a u Kapeli je upisano njih samo 175“, rekao je Vuković i dodao da je veći broj poginulih junaka sa Klobuka sahranila u mjesna groblja.

Vuković je rekao da će u toku ove godine Kapela na Klobuku biti sanirana i u njoj upisana imena svih poginulih boraca kao i dobrovoljaca, 40 Grahovljana i 32 Trebinjaca koji su nastradali prilikom potapanja broda „Brindizi“ 1915. godine.

Obraćajući se u ime Udruženja „Sava Kosanović“ iz Banjana, Mišo Miljanić je naglasio da je neophodno da se o ovako značajnim istorijskim događajima još više govori i piše, pogotovo među mladima.

U okviru ove večeri promovisan je i CD "Bitka na Klobuku i Stari Hercegovac", koji je snimio narodni guslar Slavko Goranović na stihove epskog pjesnika Slavka Peroševića.

Svoje stihove govorili su pjesnici Božo Đuranović i Perivoje Popović, nadahnutom besjedom "Srbija" Boža Glogovca predstavio se guslar Lazar Ambulija, a uz diple je svirao Mileta Radanović.

U programu su učestvovali guslari Rajko Milojević, Vladan Perović i Jugo Ilić iz Trebinja, Momir Avdalović iz Gacka, Isak Simićević iz Žabljaka, Velibor Živanović i Milenko Divljan iz Istočnog Sarajeva, recitator Iva Goranović, a poseban aplauz publike dobili su dječaci guslari - Vasilije Goranović i Vasilije Radulović.

Organizaciju ove večeri pomogli su Udruženje dobrovoljaca i ratnika Klobuk, Udruženje Grahovljana Stara Hercegovina i Udruženje „Sava Kosanović“ Banjani, a pokrovitelji su bili grad Trebinje i Hidroelektrane na Trebišnjici.