Italijanska i holivudska glumica Monika Beluči otvorila je sinoć u Beogradu 45. Međunarodni filmski festival /Fest/, zahvalivši Srbiji za lijepu i toplu atmosferu kojom je okružena.

FEST

"Dragi Beograde, festival je otvoren", rekla je na srpskom jeziku slavna glumica.

Ona je istakla da joj je velika čast i zadovoljstvo što je u Srbiji.

"Bila sam u ovoj zemlji četiri godine i za mene to predstavlja izuzetno iskustvo. Oko sebe sam osjećala samo lijepu i toplu atmosferu. Hvala ti, Srbijo", dodala je Belučijeva.

Svečanom otvaranju u "Sava centru" prisustvovao je i reditelj Emir Kusturica, čiji je film "Na mliječnom putu" otvorio najpoznatiju filmsku smotru u Srbiji.

Tokom svečane ceremonije prije otvaranja festivala, dodijeljene su i nagrade za životno djelo "Beogradski pobednik", poznatom glumcu LJubiši Samardžiću i španskom reditelju Karlosu Sauri.

U glavnom programu takmiči se 15 filmova iz 12 zemalja, autora kao što su Haim Tabakman, Đuzepe Pičoni, Kiril Serebrenikov, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić.

U takmičarskom programu u nacionalnoj selekciji naklonost žirija osvajaće filmovi Bojana Vuletića, Luke Bursaća, Danila Bećkovića, Dana Komljena, Tamare Drakulić, Filipa Kovačevića i Miloša Radovića.

Na svečanom zatvaranju 5. marta, beogradska publika će imati priliku da pogleda film "Tišina" američkog režisera Martina Skorsezea, a do tada će u bioskopskim salama moći da vidi najbolje filmove sa svjetskih festivala i gotovo sve favorite za Oskara.