Rusija posjeduje najveći nuklearni potencijal u svijetu, jednu od najbrojnijih i najobučenijih vojski, a takođe je jedna od rijetkih zemalja koja u potpunosti zadovoljava potrebe svoje vojske za opremom i naoružanjem.

ruski vojnik

Rusija je i druga vojna sila u svijetu poslije SAD, uprkos tome što se, prema procjenama zapadnih stručnjaka, po veličini vojnog budžeta nalazi na trećem mestu.

Sa oko 770.000 aktivnih vojnika (i oko 2.000.000 u rezervi), Rusija zauzima i peto mjesto u svijetu po broju vojnika.

Takođe, ruska armija raspolaže sa nekoliko hiljada nuklearnih i taktičkih bojevih glava.

Ova činjenica sama po sebi Rusiju čini jednom od najznačajnijih vojnih sila u svijetu, piše portal "Sputnjik".

"Kada je riječ o odbrambenoj sposobnosti Rusije, mislim da se u tom smislu naša zemlja nalazi među liderima u svijetu, zato što je ona nuklearna sila, i po kvalitetu nuklearnog oružja mi se realno nalazimo na prvom mjestu", rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je takođe nedavno rekao i da je ruska vojska jača od svake neprijateljske sile.

"Možemo sa sigurnošću reći: sada smo jači nego bilo koji potencijalni agresor. Bilo koji!", rekao je Putin krajem prošlog mjeseca.

Evo u čemu je ruska vojska, ruska odbrambena industrija, lider u svijetu. Napominjemo, lista nije potpuna jer je gotovo nemoguće pobrojati sve rekorde i uspjehe.

Nuklearni arsenal

topolj M nuklearni arsenal

Rusija je najveća nuklearna sila u svijetu. Iza nje dolaze SAD sa 7.260 bojevih glava, a na trećem mestu je Francuska sa "samo" 300.

Rusija ima 7.500 bojevih glava, ali je 1.796 operativno, odnosno stavljeno u stanje borbenog dežurstva.

Takođe, Rusija raspolaže i najvećim arsenalom "sredstava za dostavljanje" bojevih glava. Sredstvo za dostavljanje mogu biti balističke i krstareće rakete, avioni-nosači, artiljerija, podmornice, brodovi…

Vojna industrija i izvoz oružja

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja samostalno razvija i proizvodi opremu i naoružanje za svoju armiju, počev od podmornica, balističkih raketa, mlaznih motora i satelita, sve do uniforme i opreme za vojnike.

Rusija je druga u svijetu, poslije SAD, po veličini vojno-industrijskog kompleksa, a u mnogim oblastima proizvodnje i tehnologija je apsolutni lider.

Izvoz ruskog oružja posljednjih deset godina stalno raste, ali se značajniji skok bilježi u posljednje dvije-tri godine. Naime, Rusija je druga, poslije SAD, po izvozu oružja u svijetu.

Procjenjuje se da je Rusija samo tokom prošle godine prodala oružje u vrijednosti od 14 milijardi dolara, a očekuje se da će taj uspjeh ponoviti i ove godine.

Mnogi tipovi ruskog pješadijskog oružja smatraju se najboljim u svijetu, a proizvodi se i izvozi u velikim količinama. Recimo, ruska automatska puška "kalašnjikov" je najrasprostranjenije oružje. Do sad je proizvedeno u svijetu više od 100 miliona "kalašnjikova".

Tenkovi i oklopna vozila

topolj M nuklearni arsenal

Rusija ima najviše tenkova u svijetu — preko 15.000, gotovo duplo više od SAD, a takođe je i lider po proizvodnji i izvozu osnovnih borbenih tenkova.

Takođe, ruski tenkovi i oklopna vozila na platformi "Armata" zasnivaju se na najnaprednijim tehnologijama i nemaju pandane u svijetu.

Ruskim tenkistima nema ravnih. Oni su do sad pobjeđivali na svim šampionatima svijeta u disciplini Tenkovski biatlon.

Rusija je lider i u stvaranju sistema aktivne zaštite oklopnih vozila tipa "Avganit", sistema dinamičke zaštite ("Relikt" i "Malahit"), ručnih protivtenkovskih bacača (RPG-32 "Barkas"), dalekometnih topova za tenkove (2A82) i sistema upravljanja vatrom (SUO "Kalina").

Protivvazdušna odbrana

s-400

Rusija zauzima prvo mjesto u svijetu po izvozu sistema protivvazdušne odbrane (PVO) srednjeg i kratkog dometa.

Ruski sistemi PVO S-300 i S-400 smatraju se najboljim u svijetu. Nova generacija protivvazdušnih raketnih sistema S-500 je još uvijek u fazi izrade, ali bi mogao biti isporučen ruskoj armiji već ove godine.

Glavni zadatak S-500 je uništavanje bojevih glava balističkih raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih balističkih raketa.

Najnoviji sistem, prema riječima njegovih tvoraca, može da "dohvati" čak i satelite na niskoj orbiti, kosmička bojeva sredstva i orbitalne stanice.

Sistem S-500 će biti velika nadogradnja najmodernijeg sistema S-400, koji je već u službi ruskih oružanih snaga.

Rusija je i jedina zemlja u svijetu koja ima tehnologiju za stvaranje radarskih stanica za praćenje starta raketa, koje se mogu brzo instalirati.

Flota

admiral koznjecov

Ruska vojno-pomorska flota je druga po snazi u svijetu, a zauzima prvo mjesto po broju korveta, drugo po broju krstarica i atomskih podmornica, četvrto po broju razarača i podmornica (2015).

Rusija je druga u svijetu kada je riječ o vojnoj brodogradnji (poslije SAD) i jedina je zemlja koja proizvodi atomske podmornice, plutajuće nuklearne stanice i nuklearne podmornice svih klasa.

Rusija ima i najveću flotu ledolomaca, a takođe je jedina zemlja koja ima atomske ledolomce.

Avijacija

mig 35

Rusija zauzima treće mjesto po broju borbenih aviona i jurišnih helikoptera, i drugo mjesto po broju vojnih satelita.

Ruska Federacija je 2014. godine izbila na prvo mjesto po proizvodnji borbenih aviona i helikoptera, čime je pretekla SAD.

Rusija je na drugom mjestu, poslije SAD, po broju helikoptera, kako civilnih tako i vojnih, ali je svjetski lider po proizvodnji borbenih helikoptera (2014).

Rusija je prva u svijetu po izvozu lovačkih aviona. Ruski borbeni avioni Su-35 i drugi smatraju se najboljima u svijetu.

Kosmos

ploton M

Rusija je već godinama lider po broju kosmičkih lansiranja, a takođe i u proizvodnji raketa-nosača (izvoze se u EU) i raketnih motora (izvoze se u SAD).

U ovom trenutku, Rusija je i jedina zemlja koja ima redovne kosmičke letove sa posadom.

Takođe, Rusija ima veliku proizvodnju satelita. Treća je, poslije SAD i EU, po proizvodnji raketno-kosmičke tehnike (10,7 odsto ukupne svjetske proizvodnje u 2011. godini).

Rusija koristi najviše kosmodroma, uključujući Bajkonur u Kazahstanu i jedinstveni plutajući kosmodrom "Morski start" u Tihom okeanu.

Ruski kosmonauti prednjače po broju sati provedenih u svemiru, a, takođe, drže i mnogo drugih kosmičkih rekorda. Oni nisu u sastavu ruskih Oružanih snaga, ali jesu Vazdušno-kosmičke snage, novi rod vojske koji se pojavio u Rusiji 2015. godine, objedinjavanjem Vojno-vazduhoplovnih snaga i snaga Vazdušno-kosmičke odbrane.

Ruske vazdušno-kosmičke snage su postigle veliki uspjeh u Siriji, u borbi protiv terorizma, a jedan od njihovih zadataka je i suzbijanje agresije u vazdušno-kosmičkoj sferi i zaštita od napada.