Srpski inženjeri razvili su navođenu raketu, koja je toliko precizna da sa 25 kilometara može da uđe kroz prozor.

alas

Radi se o postojećem raketnom sistemu ALAS, koji je u međuvremenu modifikovan i unaprijeđen, i koji je svoje kupce našao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Raketni sistem ALAS nije nepoznanica, niti novitet kada je u pitanju naoružanje, pa je i ove, kao i ranijih godina našao svoje mjesto na sajmu naoružanja IDEX 2017 u Abu Dabiju. U pitanju je raketa zemlja-zemlja, koja je u međuvremenu značajno poboljšana.

U Abu Dabiju je juče prvi put prikazan i video snimak uspješnog probnog gađanja rakete ALAS na poligonu Ministarstva odbrane u Nikincima. Da stvar bude još zanimljivija, ona je lansirana sa vozila oružanih snaga Emirata "Nimr".

'Na sajmu je pokazan snimak na kome se vidi da je raketa dokazala svoj koncept i da je na pravom putu da krene u serijsku proizvodnju. Srpske firme rade projektovanje, razvoj i testiranje rakete, dok će firma "Earth" iz UEA serijski da ih proizvodi za svoje potrebe. Ove rakete mogu da se koriste na kopnu (zemlja-zemlja) ili da se lansiraju sa patrolnih čamaca (more-more)", kaže za "Blic" urednik portala "Tango six" Petar Vojinović.

Srpske kompanije "Jugoimport" i "EDePro" su još 2013. godine potpisale ugovor sa UAE, odnosno njihovom kompanijom "EARTH" o razvoju rakete zemlja-zemlja ALAS. Tome je prisustvovao i tadašnji prvi potpredsjednik Vlade a danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Inženjer kompanije "EDePro" Goran Memon objašnjava da je verifikacija prototipa sistema ALAS u završnoj fazi.

On navodi da je na njemu osposobljena platforma da pogodi cilj na željenoj daljini, da ima TV sistem za navođenje i komunikaciju putem optičkog kabla.

"ALAS se mijenja, tako da je došlo do modifikacije u smislu veće efikasnosti i upravljanja, a osposobljen je i da stabilizuje sliku u letu. Povećane su njegove manevarske sposobnosti, unaprijeđen pogon i poboljšan motor, a bolji je i sistem za snabdijevanje gorivom", ispričao je Memon za "Tango six".

Ovim izmjenama poboljšan je kapacitet rezervoara, čime je produžen domet, a sama raketa izgleda malo drugačije nego ranije.

Inače, ALAS je testiran i na temperature, i to u opsegu od -30 do +70 stepeni Celzijusa.

U "EDeProu" navode da sada predstoji testiranje i integracija bojeve glave, i da se očekuju da će sistem uskoro ući u serijsku proizvodnju.