U Crnoj Gori ima 54 milionera, a najbogatiji među njima je građanin čiji je štedni ulog blizu 14 miliona evra.

milioner

"Na kraju prošle godine, 54 građanina imalo je depozite od milion i više evra. Prema raspoloživim podacima dostavljenim od banaka, najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 13,7 miliona evra", saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Ko su vlasnici milionskih štednih uloga ne može se saopštiti, jer to ne dozvoljavaju zakoni.

"Na kraju prethodne godine, najveći depozit pravnog lica u sistemu položen kod jedne banke iznosi 55,7 miliona evra", navode iz Centralne banke.

Broj milionera u bankama se mijenja iz godine u godinu, a u drugoj polovini 2015. godine bilo ih je 53.

Najveći depozit koji je glasio na fizičko lice u Crnoj Gori prije godinu i po iznosio je 4,13 miliona evra, dok je 140 preduzeća imalo depozite veće od milion evra.

Kao ni danas, ni tada nije bilo milijardera u Crnoj Gori. Te godine je bilo 1.750 građana koji su imali na računu više od 100.000 evra, sa ukupnom vrijednosti depozita od 446,5 milona evra.

Ukupni depoziti građana i privrede u bankama, prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, sada iznose 2,87 milijardi evra, od čega stanovništva 1,53 milijarde evra.

U Centralnoj banci navode da ne raspolažu podatkom koliki je broj građana koji imaju štednju u bankama.

Region i zemlje regiona mogu se pohvalitu velikim brojem milionera u odnosu na broj stanovnika.

U Hrvatskoj, prema podacima objavljenim krajem prošle godine u tamošnjim medijima, ima 22.000 milionera koji na svojim štednim računima u bankama drže 56,3 milijarde kuna ili 7,35 milijardi evra, podsjećaju crnogorski mediji.

U Srbiji su milioneri oko 18.000 građana, a u BiH oko 600 građana je imalo štednju veću od milion konvertibilnih maraka.