Grad Trebinje planira dati u zakup oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta svim zainteresovanim proizvođačima, koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i žele da se posvete poljoprivrednoj proizvodnji, potvrdio je Srni direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina.

Popovo polje

On kaže da je trenutno u toku identifikacija poljoprivrednih proizvođača u ruralnom području kako bi mogli da budu realizovani adekvatni programi za razvoj i unapređenje poljoprivrede.

Dutina ističe da se od ukupno 5.500 do 6.000 hektara površina u privatnom vlasništvu na području Trebinja obrađuje od 1.100 do 1.200 hektara, odnosno 20 odsto zemlje, napominjući da grad Trebinje trenutno radi na identifikaciji poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Grad Trebinje je uz Bijeljinu jedini grad u Republici Srpskoj koji je osnovao Agrarni fond u svrhu promovisanja poljoprivrede kao jedne od strateških grana razvoja Grada.

"Zadatak novoosnovanog preduzeća je razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kao i pomoć poljoprivrednim proizvođačima da svoju proizvodnju razviju i podignu na veći nivo. S tim ciljem budžetom grada Trebinja predviđeno je 200.000 KM za Agrarni fond, koje ćemo kroz naše programe i pravilnike usmjeriti u razvoj i unapređenje poljoprivrede", kaže Dutina.

U Trebinju se najviše uzgaja vinova loza i voće. Posljednjih godina veliko interesovanje se pokazuje i za uzgoj smilja, aromatičnog i ljekovitog bilja.