Poljoprivredna proizvodnja i turističke usluge su oblasti za koje se Trebinjci najviše odlučuju pri pokretanju vlastitog biznisa, a glavne prepreke koje početnike najčešće obeshrabruju su nedostatak inicijalnih sredstava i nesigurno tržište, potvrdio je Srni Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.

drazen boskovic

On je naveo da je na području Trebinja posebno interesantan uzgoj smilja i drugog ljekovitog i aromatičnog bilja, dok je najviše interesovanje, kada je riječ o uslugama u turizmu, za izradu suvenira i pružanje usluga smještaja.

"Turizam i poljoprivreda se mogu povezati kroz proizvodnju zdrave hrane i upravo je veliki broj korisnika naših usluga tražio odgovore u tom pravcu - kolika bi to bila investicija i da li bi bila isplativa, kakve su šansa za plasman ovih proizvoda, da li je proizvodnju potrebno i na koji način sertifikovati", kaže Bošković.

Za poljoprivrednu proizvodnju su zainteresovana lica od 30 do 45 godina koja su, uglavnom, bez zaposlenja, a za oblast turizma oni malo mlađi, od 25 do 35 godina.

Agencija za mala i srednja preduzeća je već 11 godina na usluzi građanima i nudi im besplatne savjetodavne usluge, mogućnost da ideju konkretno razviju kroz biznis plan kako bi dobili konkretnu informaciju da li je posao isplativ ili ne, da ne bi došli u finasijske poteškoće.

Što se tiče pružanja podrške postojećim firmama, agencija pruža mentorske usluge koje obuhvataju savjetovanja - na koji način proizvodnju mogu proširiti, kako da kvalitetnije iskoriste postojeće ljudske resurse ili angažuju nove, kako da osvoje nova tržišta ili da prilagode postojeći asortiman tržišnim zahtjevima.

U prošloj godini kroz razne tematske radionice i edukativne programe agencije, organizovane kao stručna podrška kreiranju biznisa i unapređenju preduzetničke djelatnosti, prošlo je više od stotinu korisnika, a zaposleni izražavaju nadu da će njih bar 20 odsto pokrenuti vlastiti biznis ili proširiti već postojeće kapacitete.

Prema informacijama iz agencije, svi koji žele da se upustite u vlastiti biznis najčešće se suočavaju sa problemom finansiranja poslovnih ideja, pitanjem tržišta, jer i kad osmisle svoj proizvod i razviju poslovne ideje - često se javi problem sa plasmanom ili otkupom, zbog čega se i kvalitetne biznis ideje na kraju pokažu nedovoljno isplativim.

Bošković je podsjetio i na projekat agencije "Prilika plus", usmjeren na kvalitetnije profesionalno osposobljavnje školaraca na tržiše rada, kroz unapređenje praktične nastave.

Analizom tržišta rada u sektoru preduzetništva i stanja praktične nastave u srednjim tehničkim školama utvrđeno je da su najtraženija zanimanja u regiji Trebinje varilac i bravar, nakon čega su u projekat uključiti Srednjoškolski centar "Golub Kureš" u Bileći, koji obrazuje ove profile, dok je firma "Monting energetika" zainteresovana da školarcima u svom pogonu omogući praktičnu nastavu.

"Agencija je, naravno, otvorena da pomogne i svim institucijama, odnosno organizacijama našeg grada u smislu da zajedničnim snagama osmislimo projekte, apliciramo na što više poziva i privučemo što više novca kako bi unaprijedili razvoj preduzetništva i kvalitet života naših sugrađana“, zaključuje Bošković.