Sirće može biti praktična namirnica kada je u pitanju održavanje domaćinstva, ali i sjajno poslužiti u mnoge druge svrhe.

sirce

Pogledajte koji su to novi načini da ga koristite.

Peglanje bez pegle - Ukoliko ne volite klasični način peglanja, sirće može da postane vaš najbolji prijatelj. Tek opran i još uvijek vlažan veš poprskajte mješavinom vode i sirćeta i ostavite da se osuši na štriku. Efekti će biti iznenađujući.

Umirenje ujeda insekata - Ukoliko vas je ujeo komarac i ne možete da se uzdržite od češanja jednostavno natapkajte jabukovo ili bijelo sirće na ujed. Svrab će nestati ubrzo nakon toga. Isto možete raditi i sa opekotinama od sunca.

Protiv mrava - Proljeće i ljeto donose i najezdu insekata, najviše mrava u naš dom. Napravite mješavinu vode i sirćeta i pošpricajte rastvor u pukotinu iz koje izlaze i duž puta kojim se kreću mravi.

Upija neprijatne mirise - Ukoliko se u vašoj kuhinji osjeća neprijatan miris ili je vaša dnevna soba puna duvanskog dima, sipajte sirće u činiju i ostavite otvoreno preko noći. Upiće sve neprijatne mirise, pa čak i one od prženja ribe.

Novi sjaj srebrnog nakita - U šolji pomiješajte bijelo sriće i sodu bikarbonu, pa u ovaj rastvor potopite svoj srebrni nakit i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga ga isperite i osušite. Biće kao nov.

Očistite obuću - Zimsku obuću će te najbolje očistiti mješavinom vode i sirćeta. Natopite peškir, pa istrljajte mrlje i ostavite da se obuća osuši, a zatim je premažite imalinom.

Glancanje čaša od kristala - Oprane čaše umočite u mješavinu sirćeta i vode u razmjeri 1:3 i dodajte i par kapi deterdženta za suđe. Ostavite da odstoje 5 minuta, pa ih isperite toplom vodom i posušite krpom od mikrofibera.

Otpušavanje odvoda - Ukoliko vam se začepio odvod sudopere, sipajte u njega kesicu sode bikarbone, pa je isperite sirćetom i ostavite da odstoji, prije nego što sipate i vrelu vodu.

Spriječite farbanje odeće - Sigurno kada kupite nov komad odeće u boji strepite da ga operete u mašini sa starom garderobom. Ako boja nije kvalitetna velike su šanse da će pofarbati sve u mašini. Da biste to spriječili potopite komad odjeće u rastvor vode i sirćeta u razmjeru 1:1 i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga ga ubacite u mašinu i perite na uobičajeni način. Ovo će ne samo spriječiti farbanje, već i očuvati boju tkanini. Ali, djeluje samo na pamuk.

Pranje venecijanera - Venecijanere je jako teško očistiti običnom vodom i sapunicom, jer se prašina na njima tokom vremena zalijepi i teško se rastvara. Proces pranja vam može ubrzati rastvor vode i sirćeta. Umočite u njega pamučnu rukavicu ili krpu i njom čistiite venecijanere.

Zaštita kućnih ljubimaca od buva i krpelja - Ljeti je daleko veća šansa da će vaše kućne ljubimce napasti buve i krpelji. Zato spriječite ovo tako što ćete krzno mace ili kuce istrljati mješavinom vode i sirćeta u jednakom razmjeru.

Čišćenje frižidera - Sigurno najefikasniji i najzdraviji način da očistite frižider - mjesto gdje držite hranu - jeste da to radite mješavinom vode, sirćeta i limunovog soka. Ovo će neutralisati sve neprijatne mirice, dezinfikovati frižider, dati mu potrebnu čistoću i sjaj, a pritom neće ugroziri vaše zdravlje kao hemikalije iz kupovnih sredstava za čišćenje.

Čišćenje ostale tehnike i prostorija - Za čist toalet i prijatan miris kupatila naspite nešto jabukovog sirćeta u šolju i ostavite preko noći. U mašini za pranje suđa možete koristiti jabukovo sirće umjesto deterdženta. Mikrotalasne rerne, prozore, stakla i ogledala možete čistiti sa mješavinom od pola šolje sirćeta i jedne šolje vode.