Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja i član Predsjedništva PDP-a, najozbiljniji je kandidat za novog ambasadora BiH u Sloveniji.

slavko vucurevic

Kako saznaju "Nezavisne", o Vučurevićevoj kandidaturi već se raspravljalo, a nakon što je postalo jasno da Vlada Slovenije ne želi dati agreman Nermani Hadžijahić, kandidatu kojeg je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a.

Podsjećamo, još u maju prošle godine potvrđeno je da Hadžijahićeva nije dobila agreman budući da je objelodanjeno kako je njena kandidatura iskompromitirana koruptivnim radnjama njenog supruga Zijada Hadžijahića,  sada već bivšeg uposlenika Ambasade SAD u BiH.

Kako saznajemo, Izetbegović se nakon toga našao uvijeđenim te više ne želi predlagati kandidate, pa bi po sistemu rotacije naredni kandidat trebalo da bude iz reda Srba.

Inače, mjesto ambasadora u Sloveniji već godinu i po zjapi oprazno. Sve to vrijeme dužnost "prvog u ambasadi", na nivou otpravnika poslova, obnaša Veljko Obrenović, koji će, da bi sve bilo interesantnije, zbog osiguranja nacionalnog pariteta morati ići s ove pozicije ukoliko Vučurević bude imenovan za ambasadora.

Sam Vučurević "Nezavisnim" jučer nije mogao ni da potvrdi, ali ni da demantuje ovu informaciju.

"Ja sam u kabinetu gospodina (Mladena) Ivanića i bilo je razgovora na tu temu, a da li ću biti ambasador ili ne, to će riješiti oni koji odlučuju u procesu imenovanja", rekao je Vučurević.

Da je bivši gradonačelnik Trebinja uistinu ozbiljan kandidat za ovu poziciju, potvrđuju i informacije o tome da se on već raspitivao za upis svoje djece u školu u Ljubljani.

Kako je TrebinjeLive.info ranije pisao, Vučureviću je bila predviđena i ambasadorska stolica u Podgorici, odnosno Pragu.