Stanovnici Trebinja piju ispravnu vodu za piće koja je izutetnog kvaliteta, pitkosti i ukusa, navodi se u analazi kvaliteta vode gradskog vodovoda u Trebinju za 2016. godinu, koja je u posjedu portala TrebinjeLive.info.

voda cesma

Redovni monitoring praćenja kvaliteta vode za piće u Trebinju zajednički prate Javno preduzeće za komunalnu hidrotehniku "Vodovod" a.d, sanitarna inspekcija grada i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Provjera zdravstvene ispravnosti vode vrši se tri puta mjesečno sa 24 tačke, gdje se pritom vodi računa da se pokriju svi dijelovi grada, odnosno javni objekti kao što su bolnica, škole, vrtići.

"Samo u prošloj godini kod ovlašćenih laboratorija izvršeno je 295 fizičko-hemijskih analiza i 300 mikrobioloških, dok su preko interne laboratorije preduzeća 'Vodovod' izvršene 253 provjere na karakteristične fizičko-hemijske parametre", navodi se u analizi.

Utvrđeni postotak neispravnih uzoraka je veoma nizak - fizičko-hemijska neispravnost je utvrđena kod jednog uzorka i to zbog povećane mutnoće, koja se pojavila nakon obilnih padavina.

Mikrobiološka neispravnost tokom 2016. godine utvrđena je kod sedam uzoraka, i to onih koji su sa vanjskih slavina, pa je opravdana sumnja da je problem bio u instalaciji u objektu, odnosno da se radi o trenutnoj nečistoći vode.

"Ponovljene analize sa tačaka na kojima je utvrđena neispravnost, pokazale su da je voda ispravna za piće", navodi se u analizi trebinjskog "Vodovoda" o kvalitetu vode na području grada za prethodnu godinu.

Trebinjci se vodom snabdijevaju sa izvorišta "Vrelo oko", čija je voda umjereno tvrda, a teren ovog izvorišta je još uvijek netaknuti dar prirode na kome ne postoji bilo kakva urbana aglomeracija.

Vrelo oko

Pošto ovo izvorište spada u red kraških vrela, voda iz njega je podložna prolaznom zamućenju, ali stručnjaci smatraju da to nije opasno po zdravlje korisnika vode.

Ipak, u takvim situacija vrši se blagovremeno obaviještavanje potrošača o neophodnom prokuvanjaju vode za piće.