U Beogradu je održan sastanak predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Ivanic, Vucic, Dodik, Nikolic

Nakon sastanka Dodik je kazao da je Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, ovim činom ugasio svjetlo za BiH.

"Pozdravljam ovaj način razgovora. Da ovdje ima pravde, odluka o reviziji ne bi mogla biti pokrenuta. Ovaj akt mržnje muslimana prema Srbima uopšte pokazuje da žele postići dva cilja: desetine miliona nekakve odštete, a drugi je da se ukine RS. Žele da vrate priču da su Srbi učinili genocid koji se nije desio", kazao je Dodik.

Dodik: Bošnjaci svojataju BiH

Dodao je da su "Bošnjaci spremni da svojataju BiH" i da su na ovaj način ugasili svaku nadu u pomirenje i izgradnju povjerenja u BiH.

"Oni su spremni da svojataju BiH, da nama kažu da tamo nismo prisutni. Bakir Izetbegović je na ovaj način ugasio svjetlo što se tiče BiH. Dokle god se nama šalje poruka da se naša prava krše, od BiH ne može i ne treba biti ništa.To je država nazor. Poslali su poruku mržnje nama Srbima u BiH. Ovo je krah pomirenja i povjerenja u BiH. Propali su planovi međunarodne zajednice, jer je ovim povjerenje ugašeno. Povjerenje se ne može graditi na taj način. Ranije su rušili poziciju Hrvata, sada su krenuli da ruše Srbe", kazao je Dodik.

Dodao je da Alija Izetbegović nije bio predsjednik nikakve BiH.

"Ja sam uvjeren da će se sa strane Međunarodnog suda to odbiti, ali ostaje problem da neko želi u ime drugih da odlučuje, a to ne može", naglasio je Dodik.

Nikolić: Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH

"Neizvesno je kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom, posebno u svetlu činjenice da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez kojim bi pokvarili ili destabilizovali odnose u BiH", izjavio je Nikolić i istakao da će Srbi u BiH uvek imati podršku Srbije.

Nikolić vjeruje da će se oni i češće sastajati u budućnosti jer su dovedeni u situaciju da moraju da razmišljaju o sudbini BiH, Republike Srpske i što je najgore, kako kaže, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH.

Nikolić je rekao da su RS i Srbi dočekali da poslije toliko godina jedan član Predsjedništva BiH pokreće reviziju i donosi odluku za koju je nebitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti, već šta mu je bio cilj.

Dodao je da se ne zna kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom poslije takvog poteza, sa kojim se, evidentno, ne slažu ni predstavnici sprkog i hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica.

Istakao je i da međunarodna zajednica za sada nema riječi kojim bi opravdala takvu akciju ali ni riječi osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njihovu ili bez njihove saglasnosti.

"Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, jedan isti narod, oni će imati podršku u RS, i u svemu što rade na osnovu Ustava i zakona", rekao je Nikolić.

On je naveo da Srbija neće podržati ničije neustavne i nezakonite mjere, a pogotovo ne odluku kojom se jedan narod u BiH ponovo postavlja u poziciju sa koje bi mogao da krene u napad na srpski narod.

Vučić: Odnosi BiH i Srbije vraćeni 22 godine unazad

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocjenio je danas da su odnosi sa BiH, zbog tužbe Bakira Izetbegovića, vraćeni 25 godina unazad i naglasio da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali i odgovori na tužbu i pobijedi po tom pitanju.

Vučić je istakao da Srbija ni na koji način nije doprinjela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid i izrazio uvjerenje da tužba neće uroditi plodom.

Prema njegovim riječima, odnosi dvije zemlje su vraćeni 22 godine unazad, na doba potpisivanja Dejtonskog sporazuma:

"Očigledno je da neki ljudi žive u prošlosti i od nje pokušavaju da žive", primjetio je srpski premijer.

Srbiju, kaže, najviše brine upravo ta činjenica.

"I ovo malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo kroz sastanke, jasno je da toga nema, jer ako želite da podignete tužbu portiv susedne zemlje i znate da ne možete da je dobijete, onda to pokazuje koliko su duboki i temeljni naši problemi", poručuje Vučić.

Dodaje da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost.

Nemamo pravo, istakao je, da dozvolimo ponižavanje Srbije.

"Cilj u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti", kaže srpski premijer.