Svake godine Srpsku napusti oko 70 ljekara raznih specijalnosti. Tako se za posljednje četiri godine u bijeli svijet otisnulo oko 300 "bijelih mantila", pišu "novosti.rs".

Ljekar

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, na evidenciji nezaposlenih u decembru 2010. bilo je 59, a u novembru prošle godine čak 175 ljekara.

"Nije onda čudo što se ljekari sve češće odlučuju da odu. To je trend koji će se u narednom periodu još više ubrzati, pošto su najave resornog ministarstva da se prelazi na trezorski sistem domova zdravlja, a on će podrazumijevati dodatna otpuštanja već zaposlenih", izjavio je za "Novosti" predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić.

Osim ovih okolnosti na rastući trend odlazaka ljekara utiče i sve otvorenije tržište van granica Srpske.

"Svjetsko i evropsko tržište ljekara sada je još primamljivije za svakog pojedinca koji nije uspio naći uhljebljenje unutar granica Srpske. I papirologija u odnosu na prethodnih nekoliko godina je pojednostavljena, pa mladi visokoobrazovani medicinski kadar sve češće se opredjeljuje na inostrani angažman", objasnio je Femić.

I ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić objasnio je za "Novosti" kako to tržište rada utiče na odliv ljekara iz Republike Srpske.

"To je problem koji je zahvatio cijelu Jugoistočnu Evropu, ne samo zemlje bivše Jugoslavije, već i Bugarsku, Rumuniju, Albaniju. Svi mi dijelimo istu sudbinu, tržište je sada otvoreno i za visokokvalifikovanu radnu snagu. Međutim, ono što je problematično u ovoj priči je da se u Republici Srpskoj za odlazak opredjeljuje uglavnom mladi, tek kvalifikovani kadar, koji nije na vrijeme našao uhlebljenje, ali i onaj dio mladih koji uvijek traži više. Ne poznajem nijednog profesora sa Medicinskog fakulteta koji je otišao, nemamo ni nekakav pretjeran odlazak eminentnih stručnjaka iz bolnica", rekao je Bogdanić.

On, kao mjeru prevencije, predlaže obavezno kreditiranje studenata medicine.

"Jedan od načina da zadržimo naše ljekare jeste da se studenti kreditiraju i da onda imaju obavezu da ostanu da rade u zdravstvenom sistemu Republike Srpske", kaže Bogdanić.