Vitalij Čurkin, koji je danas iznenada preminuo u Njujorku, slovio je za iskusnog diplomatu koji je tokom svoje posljednje dužnosti - šefa ruske Misije pri UN - oštro ulazio u verbalne sukobe sa, prije svega, američkim kolegama o ključnim svjetskim pitanjima.

Vitalij Curkin

- Istaknuti ruski diplomata preminuo je dok je bio na radnom mjestu - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Zamjenik ambasadora Vladimir Safronkov rekao je za agenciju Asošiejted pres da je Čurkinu pozlilo u kancelariji u UN, nakon čega je prebačen u bolnicu, gdje je preminuo.

Uzrok smrti nije poznat.

Srpska javnost pamtiće ga kao političara koji je na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN oštro kritikovao institucije u Prištini zbog položaja Srba i ne Albanaca na Kosovu, ne libeći se da stane na stranu Srbije.

Učestvovao je kao specijalni predstavnik predsjednika Rusije na pregovorima o bivšoj Jugoslaviji.

Čurkin se rodio 21. februara 1952. u Moskvi, a diplomatsku karijeru je započeo 1974. godine.

Diplomirao je na Moskovskom institutu za spoljne poslove 1974. i tu je počeo da radi, a doktorirao je istoriju na Diplomatskoj akademiji Sovjetskog saveza 1981. godine.

Između ostalog, bio je direktor Odsjeka za informisanje Ministarstva za spoljne poslove Sovjetskog Saveza i Rusije, a takođe je bio predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova i zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije od 1992. do 1994. godine.

Bio je predstavnik za štampu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova SSSR Eduarda Ševarnandzea, ambasador u Čileu, Belgiji, Kanadi, kao i predstavnik Rusije pri NATO.

Od 1992 - 1994. je bio zamjenik nekadašnjeg šefa diplomatije Rusije Andreja Kozirjeva.

Tada je bio i specijalni predstavnik predsjednika Ruske Federacije na pregovorima o Jugoslaviji.

Od 8. aprila 2006. obavljao je dužnost ambasadora Rusije pri UN, zamjenivši na tom mjestu Andreja Denisova.

On je i 2015. godine u ime Rusije uložio veto pred Savjetom bezbjednosti UN na rezoluciju Velike Britanije da se u Srebrenici dogodio genocid. Mnoge zemlje osudile su ovaj čin, kao i "Amnesti internernešnal".

Svjedočio je u pred Kongresom SAD o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, što je bio prvi put u istoriji SSSR da se tako nešto dogodi.

Tečno je govorio ruski, mongolski, francuski i engleski.

Kako se navodi, izabran je, iako je tada bio mladi 34-godišnji diplomata, jer je imao reputaciju nekoga ko tečno govori engleski.

Čurkin je preminuo samo jedan dan prije svog 65. rođendana.