Na donatorskoj večeri u Trebinju, u organizaciji grada Trebinja, prikupljeno je 6.000 maraka za obnovu Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, te za pomoć u liječenju trogodišnje Sofije Šušić i Milijane Ćećez /47/.

donatorska vecera trebinje

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je, prisustvujući donatorskoj večeri, istakao da će Eparhija u ove svrhe uplatiti 10.000 KM.

"Konjičani su poznati po svojoj slozi i dobrom srcu i to su ovdje večeras potvrdili. Kad god učinimo nešto dobro osjećamo tu dobrotu, ali isto tako nam je loš osjećaj kada loše činimo. To je unutrašnji glas Božiji koji nam je upisan u našu dušu i naše srce", rekao je vladika Grigorije.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da su Konjičani humani ljudi od kojih se može mnogo naučiti.

Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske, u izjavi za Srnu izrazio je zadovoljstvo odzivom ovoj humanoj akciji kojoj je prisustvovalo rukovodstvo grada Trebinja i Konjičani koji žive u Hercegovini, te zahvalio svima koji su donirali sredstva.

On je podsjetio da je Konjičanki Milijani Ćećez potrebna transplantacija bubrega, a djevojčici Sofiji Šušić, čiji su roditelji u posljednjem ratu protjerani iz Konjica i trenutno žive u Nikšiću, pomoć u liječenju teškog oboljenja mozga.

Milijana Ćećez se odrekla cjelokupnog iznosa novca koji je za nju prikupljen na donatorskoj večeri u korist trogodišnje Sofije Šušić.

Pologoš je podsjetio da ga je Milijana prije nekoliko dana obavijestila da su Konjičani i Hercegovci koji žive u Australiji i Americi prikupili 110.000 KM, koliko je potrebno za njeno liječenje, te da želi da se prikupljeni novac za nju preusmjeri za liječenje male Sofije.

Kada je riječ o Crkvi Svetog Vasilija Velikog, koja je devastirana tokom ratnih godina, on kaže da su posljednjih godinu dana intenzivirani radovi na popravci unutrašnjosti i porte crkve, za šta velike zasluge ima mjesni paroh Milan Bužanin.

Pologoš je dodao da su sredstva za dosadašnje radove prikupili uglavnom Srbi koji žive u dijaspori, prvenstveno u Australiji. Ova crkva proglašena je kulturno-istorijskim dobrom od nacionalnog značaja.

Organizator donatorske večere koja je održana sinoć u Trebinju je Udruženje Konjičana Republike Srpske.

U Konjicu je do 1991. godine živjelo oko 8.000 Srba, a sada ih ima oko 200, uglavnom starijih.

Ovo mjesto jedan je od simbola srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu i otadžbinskom ratu.

Akcija prikupljanja sredstava i dalje traje, a novac se može uplatiti i na žiro-račun Udruženja Konjičana Republike Srpske: 5517002229505637 kod banjalučke Unikredit banke, Filijala Trebinje.