Matija Bećković je ove godine održao jubilarno 20. „Veče sa Matijom“, dobrotvorni program od kog svake godine sav prihod daje za pomoć onima kojima je najpotrebnije.

matija beckovic

Ove godine je riješio da pomogne manastriru Milentija, a nakon što je u Zvezdara teatru donirao sredstva, popričao je sa novinarkom „Blica“.

I po običaju dao najbolju diganozu našeg društva.

Bećković je govorio o stanju kulture u Srbiji, o političkoj situaciji, ali je istakao i mnogo bitnu stvar koji pokušava da pokaže svojim večerima poezije.

Ko još naplaćuje karte za pesničke večeri. A ovde se naplaćuju i nisu jeftine. A sala, prepuna. Ima ih koji nisu mogli do karte doći. I to u vreme, kako čujemo sa svih raznih ekrana, kad poezija nikog ne interesuje i niko ne dolazi i kad je ulaz slobodan. A ovde su za dva dana rasprodate karte. Na najavu objavljenu sitnim slovima u programu za decembar – kaže on.

Nije to, naglašava on, samo do činjenice da ljudi ipak vole poeziju – već i do toga da znaju da nije u pitanju neka prevara. Jer od njegovih večeri se već 20 godina zaista pomaže ljudima.

To dokazuje da nismo bespomoćni i kad se čini da jesmo. I da ima sveta kome je do kulture i poezije stalo, i kad se misli da ga više nema – ističe Bećković.

Na pitanje novinarke šta je ključna činjenica, odlika našeg sadašnjeg stanja, Matija Bećković je da odgovor koji bi trebalo svi dobro da zapamtimo.

Zakasnili smo u procesu otuđenja. Nismo uskladili nivo otuđenosti sa trendovima. Imamo ajfon, a nemamo za zubara. Što i mi ne bismo bili pod iskušenjima pod kojima su svi – zaključuje on.