Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

bakir izetbegovic

On je naveo da je većina učesnika današnjeg savjetovanja u Sarajevu, kome su prisustvovali predstavnici bošnjačke političke, vjerske i nevladine zajednice, dala podršku inicijativi za podnošenje zahtjeva za reviziju presude.

Izetbegović je dodao da cilj današnjeg skupa nije bilo donošenje odluke, niti je to bilo moguće, nego je savjetovanje održano kako bi se njegovi učesnici upoznali o nalazima ekspertske grupe i ključnim elementima za pokretanje proseca revizije.

Obraćajući se novinarima, on je podsjetio da je Predsjedništvo BiH odlukom od 4. oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije, dodajući da "ta odluka Predsjedništva nikada nije stavljena van snage, niti je na bilo koji način izmijenjena od dana kada je donesena".

Izetbegović tvrdi da "nije potrebna nikakva nova odluka ili novo imenovanje Predsjedništva BiH".

"Ukoliko neko tvrdi da profesor Softić nema legitimaciju, odnosno da nema ovlaštenje da u ime BiH podnese zahtjev za reviziju, onda taj neko to mora da dokaže pravnim argumentima. On posjeduje potrebno ovlaštenje Predsjedništva BiH da tu aplikaciju podnese u ime BiH. To je neupitno!", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive izmiješani stotinama godina i nastaviće tako da žive, i samo na istini, kao na čvrstom temelju, taj budući život se može graditi i izgraditi za dobrobit tri naroda i svih građana koji naseljavaju Balkan.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto se tek posljednjih dana pojavila ova inicijativa i da li postoje novi dokazi protiv Srbije, Izetbegović je rekao da se na pitanju revizije tužbe radi već dugo i da su sistematski prikupljani dokazi, a da su krunski dokazi pronađeni u procesu protiv komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom.

Izetbegović nije želio da saopšti sadržaj zahtjeva za reviziju tužbe, pravdajući se da će taj dokument biti objelodanjen onda kada bude prihvaćen pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

On je potvrdio da će doći na sjednicu Predsjedništva BiH ukoliko ova tačka bude stavljena na dnevni red.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava pri Univerzitetu u Sarajevu Rasim Muratović saopštio je novinarima dva zaključka sa ovog skupa - da učesnici podržavaju stav agenta da su se stekli uslovi za reviziju presude, te da je smisao revizije u utvrđivanju istine o ulozi tadašnje vlasti Srbije u, kako je rekao, sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima.

Predstavnik drugog organizatora ovog skupa, Fadila Memišević iz Fondacije "Pravda za BiH" napomenula je da je ova fondacija "ispunila svoju misiju", jer je obezbijedila finansiranje tužbe BiH protiv Srbije, a "ostalo je para i za finansiranje revizije".

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u institucijama BiH ranije su upozorili da je pokretanje procesa revizije neustavno i neprihvatljivo.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.