CJB TREBINJE – Hercegovina tranzitno područje za ilegalne migracije

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 16. 02. 2017. - 15:13h

Trebinjska policija uhapsila je jutros pet stranih državljana koji su ilegalno ušli u BiH iz Crne Gore, što je drugi takav slučaj u proteklih nekoliko dana, rekao je Srni načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje Žarko Laketa.

stop policija

On kaže da su uhapšena dva Pakistanca, te po jedno lice iz Avganistana, Irana i Italije.

Laketa je rekao da su tokom kriminalističke obrade ova lica priznala da su iz Albanije došla u Crnu Goru, gdje su prenoćila, nakon čega su se taksijem prebacili do Graničnog prelaza Vilusi, odakle su pješke došli na područje Trebinja.

„Uhapšena lica su imala namjeru da dođu u Sarajevo, a zatim da se prebace u zapadnu Evropu“, rekao je Laketa i dodao da su ova lica nakon hapšenja predata u dalju nadležnost Graničnoj policiji BiH.

Prije nekoliko dana, trebinjska policija je na području grada lišila slobode još pet stranih državljana koji su ilegalno prešli granicu iz Crne Gore.

Laketa ističe da lica koja se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom koriste područje koje pokriva CJB Trebinje kao tranzitno prilikom prelaska iz Federacije BiH u Crnu Goru i nazad.

On kaže da Centar ne raspolaže saznanjima da na području koje pokriva trenutno borave lica koja bi se mogla dovesti u vezu sa vehabijskim pokretom niti sa drugim terorističkim aktivnostima.

„Analizom prikupljenih podataka može se zaključiti da na području koje operativno pokriva CJB Trebinje trenutno ne borave lica koja su sklona ekstremističkom ponašanju, odnosno simpatizeri ili pripadnici vehabijskog pokreta“, rekao je Laketa.

Bez obzira na postojanje bezbjednosno interesantnih lica, Laketa stanje bezbjednosti na području CJB Trebinje ocjenjuju dobrim, ali ističe da ne treba zanemariti činjenicu da su na području BiH i Republike Srpske već počinjeni teroristički napadi.

„Evidentno je prisustvo određenih terorističkih subjekata u BiH koji u skladu sa svojim ciljevima mogu proširiti djelovanje i u drugim gradovima i opštinama Republike Srpske, pa samim tim i na područje istočne Hercegovine“, kaže Laketa.

On napominje da na osnovu do sada prikupljenih operativnih saznanja nisu evidentirane terorističke prijetnje na području Hercegovine, ističući da pripadnici Centra svojim odgovornim i profesionalnim radom na terenu doprinose da građani mogu da se osjećaju bezbjedno.

Laketa kaže da područje CJB Trebinje, kao tranzitno, koriste i strani državljani koji ilegalno ulaze na područje BiH, odnosno Republike Srpske.

On ističe da je očigledno da nova migrantska ruta ide iz Crne Gore preko BiH, odnosno Republike Srpske i istočne Hercegovine, ka zemljama EU.

„Mi do sada nismo dobili bilo kakve informacije od policijskih agencija iz Crne Gore i Hrvatske da imaju operativna saznanja kada je u pitanju ta ruta. Međutim, očigledno je da se to pojavljuje i pretpostavljamo da će to i ubuduće da se dešava“, kaže Laketa.

On ističe da pripadnici CJB Trebinje aktivnio prate kretanja ilegalnog ulaska ovih lica i njihovo eventualno krijumčarenja.

TAGOVI:

Komentari

Samo su nam jos i oni falili!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja