Od nekada razvijenog mjesta sa velikim proizvodnim fabrikama, u Trebinju posljednjih godina skoro i da nema otvaranja radnih mjesta u realnom sektoru, dok broj penzionera iz dana u dan sve više raste.

trebinje

Da je stanje alarmantno i da je sve manje radnika koji su uredno prijavljeni Poreskoj upravi, svjesni su i nadležni. Kažu, problem se mora rješavati, a prvi koraci očekuju se već u ovoj godini.

Trend povećanja broja penzionera na području grada Trebinja raste iz godine u godinu, a samo u januaru penziju je primilo čak 7.784 naših sugrađana.

"Približno isti broj radnika i penzionera negativno se odražava ne samo na Fond PIO, već otežava i samo funkcionisanje penzijskog sistema", kažu u Fondu.

I dok se broj penzionera konstantno povećava, broj radnika je sve manji, kažu podaci Poreske uprave Republike Srpske. Tako u Trebinju, zaključno sa januarom radi 8.218 radnika.

Međutim, nadležni upozoravaju da je prisutan i određen broj zaposlenih na crno, koje poslodavci nisu prijavili i ne ispunjavaju zakonom predviđene obaveze prema njima.

U Zavodu za zapošljavanje potvrđeno nam je da je broj nezaposlenih lica u gradu Trebinju na kraju prethodne godine bio 2.966.

Prema podacima trebinjske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS, deficitarne profesije su profesor matematike, profesor fizike, farmaceut, veterinar, varilac, zidar, tesar, profesionalni vozači sa licencom...

Od nekadašnjih proizvodnih giganata, u Trebinju više ne posluju Novoteks koji je zapošljavao oko 800 radnika, Luč koji je pretvoren u stambeno-poslovni kompleks, a u tranzicionom periodu propala su i preduzeća Neimarstvo čiji stečajni postupak još nije završen, Metalac, Autorad, Izolater...

Jedini dašak nade trebinjskoj privredi, pored energetskog sektora, daju proizvodni pogoni prehrambrene industrije "Svislajon" i Industrije alata, čiji je vlasnik Rodoljub Drašković.

U ovim fabrikama radi oko 1.100 radnika.

Iako je najavljivan na sva zvona, tekstilnom oporavku još se ne nadzire početak.

BROJKE 

7.784 penzionera

8.218 radnika

2.966 nezaposlenih lica.