Šest probnih bezbjednosnih kamera na ulicama Trebinja su ukolonjene samo četiri mjeseca nakon što su postavljene, a u Gradskoj upravi tvrde da je razlog čitav niz neregularnosti koje je počinila prethodna administracija, prilikom probnom postavljanja video nadzora.

video nadzor kamere trebinje

Iako je trebalo da se instalira još 40 kamera, prilazi gradu, objekti i imovina građana više nisu pod video nadzorom, a da li će se ući u proceduru postavljanja novog sistema za sada još uvijek nije poznato.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Bojan Čvoro, kaže za TrebinjeLive.info  da je grad bio dužan, ako bi bile postavljene sve kamere, da mjesečno plaća 5.000 KM preduzeću „SD sistemi“ iz Banjaluke za korištenje kamera.

"Krajem prošle godine probijeni su rokovi za dobijanje dozvola i izrade projektne dokumentacije od strane firme 'SD sistemi' i u januaru je sporazumno raskinut ugovor sa ovom firmom", naveo je Čvoro.

Problem je, pojašnjavaju u Gradskoj upravi, bio i taj što je video nadzor kontrolisala civilna zaštita, a ne Centar javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje, pa se policija, u slučaju potrebe, za snimak morala obratiti ovoj gradskoj službi.

Načelnik CJB Trebinje Žarko Laketa ranije je upozorio da policija mora da bude ta koja će kontrolisati bezbjednosne kamere, kako bi dežurni policajac, u slučaju potrebe, mogao pravovremeno da reaguje.

Građani imaju isto mišljenje - Trebinju je neophodan video nadzor.

"Kamere povećavaju bezbjednost u gradu. Bili smo među rijetkim gradovima u regiji koji su imali video nadzor. Nadam se da će ga ponovo postaviti", kaže jedan naš sugrađanin.

Video nadzor postavila je administracija Slavka Vučurevića, a iz tadašnje opozicije, odnodno današnje vlasti, i tada su upozoravali na niz neregularnosti oko njegovog samog postavljanja.

Prvih šest kamera snimalo je prilaze gradu iz Bileće, Nikšića, Mostara i Dubrovnika, kao i raskrsnicu u centru grada i na lokaciji stare autobuske stanice.