Opština Nevesinje pokrenuće proceduru zaštite krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla i originalnosti, potvrdio je načelnik opštine Milenko Avdalović.

krompir

On je o ovoj temi razgovarao sa zamjenikom direktora Agencije za bezbjednost hrane Draganom Brenjom i direktorom Agromediteranskog zavoda Mostar Markom Ivankovićem i zajednički je ocijenjeno da bi to bilo značajno za poljoprivredne proizvođače u Nevesinju.

Pojašnjeno je da zaštićeni proizvodi imaju veću cijenu, prednost na tržištu i olakšice pri izvozu.

Avdalović očekuje da Opštinski parlament na jednoj od narednih sjednica usvoji odluku o pokretanju procedure dobijanja certifikata, nakon čega bi Poljoprivredna služba opštine Nevesinje inicirala osnivanje udruženja proizvođača krompira.

Potrebno je priložiti i dokumentaciju kojom se dokazuje veza sa određenim geografskim područjem, kao i istorijske dokaze proizvodnje.

Avdalović kaže da će za provođenje tehničkih procedura zatražiti pomoć Regionalne agencije za razvoj Hercegovine (REDAH).

U Nevesinju postoji višedecenijska tradicija proizvodnje krompira, a naše podneblje utiče na to da se ovaj poljoprivredni proizvod izdvaja kvalitetom i da bude prepoznatljiv na tržištu.

U bivšoj zajedničkoj državi Nevesinje je bilo četvrti proizvođač sjemenskog krompira, a ovdašnji poljoprivrednici su često dobijali priznanja za proizvodnju i kvalitet.