Sve kulturne manifestacije koje se budu održavale od maja do oktobra biće priređene u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, koje ima za cilj prezentaciju kulturnih dostignuća i razvoj kulturnog turizma u  našem gradu.

trebinje grad

Prema odlukama gradske skupštine i nadležnog Odjeljenja za društvene djelatnosti, dosadašnje manifestacije koje su potpadale pod Trebinjske ljetne svečanosti, u narednom periodu će se realizovati u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.

"Cilj nam je da stvorimo nove izazove trebinjskoj publici i svim posjetiocima koji ljetni period provode u gradu Trebinju", kaže Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Ono na čemu će počivati Trebinjsko kulturno ljeto su Festival zabavljača za djecu, muzički festival Zvon zvonke pjesme, Festival festivala - smotra dramskih amatera iz zemalja bivše Jugoslavije, Festival evropskog i mediteranskog filma i Trebinjska gitarijada.

Za ovih pet manifestacija biće izdvojena jedna trećina od ukupno odobrenih sredstava iz gradskog budžeta za kulturu, što je oko 110.000 KM, od čega će najviše dobiti Festival festivala - oko 80.000 KM i festival filma 10.000 KM.

Pored ovih pet manifestacija, biće uključene i manifestacije likovnog i muzičkog karaktera, kao i izložbe fotografija.

Milošević kaže da je u proteklom periodu bilo kulturnih sadržaja koji su zadovoljili sve ukuse, ali da, isto tako, ima i manifestacija koje ne zaslužuju da uđu u Trebinjsko kulturno ljeto, o čemu će se u narednom periodu baviti Savjet za kulturu.

"Nastojimo da obogatimo kulturne sadržaje i svaka ideja je dobrodošla", poručio je Milošević.

Uz Trebinjsko kulturno ljeto, posebno će biti finansirana proslava krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama - Sveto Preobraženje Gospodnje.