Koliko puta vam se desilo, pogotovo u zimskom periodu, da vam nakon posjete gostiju u kući ostane neugodan miris duvanskog dima koji se zavlači u odjeću, zavjese, namještaj.

duvanski dim

Postoje jednostavni trikovi koji vam mogu pomoći da riješite ovaj problem i brzo povratite svježinu vašem domu.

Sirće ili ugalj - Ugalj i sirće upijaju i neutralizuju neprijatne mirise. U nekoliko sudova naspite malo vinskog sirćeta ili stavite komadiće aktivnog uglja, pa ih postavite u prostoriju u kojoj se puše cigarete. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, sudove stavite na nedostupno mjesto.

Parfem - Pošpricajte malo parfema po hladnoj sijalici. Kada se svjetlo upali i sijalica ugrije, prostorijom će se proširiti prijatan miris koji će barem djelimično prikriti dim cigarete.

Omekšivač za odjeću - Ako osjetite da su vaši modni dodaci poput rukavica, kape ili šala upili miris cigarete, tokom sljedećeg dana ih ostavite sat vremena na otvorenom da se provjetre, a preko noći ih stavite u plastičnu kesicu, zajedno s omekšivačem u obliku maramica ili mirisnim kesicama za ormar.

Dezodorans - Odmah nakon što ste ispratili goste, zavjese poprskajte dezodoransom. Neutralisaće neprijatan miris, a do jutra će on iščeznuti. Postoje i posebni antibakterijski sprejovi, namijenjeni upravo za osvježivanje prostorija.

Pijesak za mačke - U pepeljaru naspite malo običnog ili još bolje mirisnog pijeska za mačke. On će potpuno ukloniti neprijatni miris opušaka, a i lakše ćete očistiti pepeljaru.

Soda bikarbona - Uveče pre spavanja pospite sodu bikarbonu po tepihu, sjedećoj garnituri i ćoškovima prostorije u kojoj se pušilo. Ujutru usisajte.