U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras su otvorene izložbe slika Branka Radulovića i fotografija "Romanovi - carsko služenje", koje su priređene u okviru 4. godišnjeg skupa "Teologija u javnoj sferi", koji organizuje Centar za filosofiju i bogoslovlje, pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

izlozbe branka radulovica i romanovih (1)

Otvarajući izložbe, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović, kazao je da mu je velika čast što je u okviru simpozijuma otvorena izložba slika Branka Radulovića, koji je napustio raskoši i svjetlost velikog Pariza i priključio se srpskoj vojsci u Velikom otadžbinskom ratu u kome je poginuo 1915. godine.

izlozbe branka radulovica i romanovih (1)

"Ovom izložbom, vraćajući se slikaru Raduloviću, neka to bude poziv da se vratimo sami sebi i da mnogo više poštujemo sebe, kao i da podignemo srpski nacionalni identitet na ono mesto koje zaslužuje", kazao je Radulović.

Predstavljeno je 28 Radulovićevih slika.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, govoreći o izložbama, istakla je da su one priređene iste večeri, jer su nastale, otprilike, u istom vremenskom periodu - sredinom 19. i početkom 20. vijeka.

izlozbe branka radulovica i romanovih (1)

"Ono što ih povezuje je i to da na jednom kraju svijeta nastaju fotografije porodice Romanov, a slikar u Mostaru stvara djela koja su ispred nas", kazala je Grujić, dodajući da veze između Rusije i Hercegovine datiraju preko porodice Miloradović i manastira Žitomislić.

Izložba fotografija o carskoj porodici Romanov posvećena je posljednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici.

Večerašnju izložbu čine crno-bijele fotografije, koje se čuvaju u istorijskom arhivu, kao i one koje čine lični album porodice Romanov.

izlozbe branka radulovica i romanovih (1)

Ova postavka je podijeljena na tri cjeline - portreti članova carske porodice, spontane fotografije gdje su zabilježeni momenti u šetnji i razgovoru i koje su djelo članova porodice, dok treću cjelinu čine fotografije iz vojne tematike.

Izložbu čini 51 fotografija.

Ovu izložbu realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, portal "pravoslavlje.ru" i studio "Ruski car".

 

izlozbe branka radulovica i romanovih (1)

U kulturnom dijelu programa nastupio je Matija Tučić na violini.

Izložbe su otvorene do kraja februara.

Ovogodišnji simpozijum biće nastavljen sutra panel diskusijom u 10.30 sati na temu "Strah i sloboda", promocijom knjige "Patrologija" vladike Atanasija u 17.00 sati i predstavom "Sedam" u 19.00 sati.

Sve se održava u Kulturnom centru Trebinje.

izlozbe branka radulovica i romanovih (1) izlozbe branka radulovica i romanovih (1)