Na području istočne Hercegovine završen je popis ptica kojeg su izvršili članovi Centra za održivi razvoj i ekologiju (CORIE).

popis ptica trebinje

Oni su izvršili popis u cijelom slivu rijeke Trebišnjice - kroz Popovo polje, predjelima Trebinjskog i Bilećkog jezera, kao i u Dabarskom i Fatničkom polju.

U toku brojanja primjećena je veća brojnost u odnosu na prošle godine, jer su zbog duge i hladne zime velike vodene površine pod vodom, tako da su ptice na Trebišnjici i okolnim jezerima našle pogodno stanište za zimovanje.

Na trebinjskom jezeru boravi preko 1.500 jedinki, rekao nam je mr Aleksandar Vukanović, predsjednik CORIE, ističući da je taj broj na Bilećkom jezeru daleko veći.

"Zadovoljstvo za oči i dušu je kada se može vidjeti istovremeno sedam vrsti pataka na jezeru što su vidjeli članovi CORIE", naveo je Vukanović.

Prema riječima Marije Ninković, člana CORIE, neophodno smanjiti krivolov, jer na meti nisu samo lovne vrste, već i one koje su rijetke i zaštićene.

Pažnju, kako je naglasila, treba posvetiti i migratornim pticama koje koriste naša kraška polja za odmaranje nakon dugog puta preko Sahare i Sredozemnog mora, odnosno prirodna staništa autohtonih vrsta

"Najbolje mjesto za prebrojavanje ptica vodenih staništa je u njihovim zimovalištima, jer se tada ptice koncentrišu na manjim površinama zbog preživljavanja i i nepovoljnih zimskih uslova", pojasnio je Željko Piljević, takođe, član CORIE.

 

Međunarodni popis vodenih ptica IWC (Internatuional Waterbind Census) prvi put je obavljen 1965. godine, a danas se provodi u preko 100 država i obuhvata više od 25.000 lokaliteta.

Koordinator programa u BiH je Ornitološko društvo "Naše ptice", a program se realizovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Banjaluke, Čapljine i Tomislavgrada.