Difenbahija ili amoena je vrlo česta biljka koja se može naći u domovima i kancelarijama, ali je izuzetno otrovna i vrlo opasna, čak do te mjere da ubija odraslog čovjeka u roku od 15 minuta.

difenbahija

Ukoliko je slučajno dodirnete, nikada ne dodirujte oči nakon toga jer to može prouzrokovati trajno sljepilo. Upozorite svoje prijatelje i familiju.

Kalcijum oksalat ubio petogodišnjaka

Sve je počelo kada se mali petogodišnji Esteban igrao i rekao svojoj majci da se ne osjeća dobro. Ona je mislila da je u pitanju samo loše varenje ili izmorenost.

Odveli su ga u bolnicu ali niko nije znao šta se dešava.

Nakon pola sata, doktor je obavijestio dječakovu majku da je dječak preminuo i da je uzrok njegove smrti najvjerovatnije u vezi sa nečim što je on pojeo. Iz tog razloga je doktor naručio da se uradi testiranje krvi i rezultati su pokazali da je dječak imao visok nivo hemijske supstance po imenu kalcijum oksalat u organizmu.

Biljka difenbahija ili amoena

Ova hemijska supstanca se može pronaći u biljci koja se zove difenbahija, a takođe je poznata i po imenu amoena. Ovo je vrlo česta kućna biljka i ljudi vole da je drže u svom domu ili kancelariji jer je izuzetno otporna na vremenske uslove i ne zahtjeva mnogo sunčeve svjetlosti.

Oni koji posjeduju difenbahiju bi trebali biti izuzetno pažljivi, naročito ako su djeca u blizini jer je ta biljka smrtonosna ukoliko se konzumira.

Kako se zaštititi od trovanja ovom biljkom?

Podaci iz 2006. godine pokazuju da je u SAD-u bilo 64. 250 registrovanih slučajeva trovanja putem biljaka, od kojih su 75 odsto u pitanju bila djeca starosti do pet godina.

Ukoliko je osoba otrovana difenbahijom, Nacionalna biblioteka medicine Sjedinjenih Država preporučuje da se usta iščiste hladnom, mokrom tkaninom i isperu oči. Ukoliko je osoba došla u kontakt sa difenbahijom, takođe joj treba dati da popije mlijeko a zatim potražiti medicinsku pomoć.

Upozorenje:

Ako imate malu djecu, difenbahiju držite dalje od njih, kada sklanjate uvelo lišce, radite presađivanje i rezanje obavezno nosite zaštitne rukavice.