Poslije januarskih ekstremnih minusa i gušenja u prekomjernom pepelu i prašini iz Termoelektrane, stanovnici Gacka, od prošle sedmice, lakše dišu.

rite gacko

Niske temperature, koje su dostizale i do minus 28 stepeni, izazvale su otkazivanje rada filtera, pucanje i blokadu dijelova sistema za odvajanje i transport pepela i šljake.

Nema podataka koliko su dozvoljene vrijednosti emisije pepela i prašine bile premašene.

Ekstremni minusi, otkazivanje opreme, potrebe elektro-energetskog sistema za strujom i korišćenje lošijeg uglja, kumovali su prekomjernom pepelu u atmosferi.

"Imamo problema sa transportom, jer taj pepeo teško se transportuje pneumatskim sistemom i dolazi do zapunjenja bunkera", rekao je Njegoš Vuković, rukovodilac postrojenja za otpremu pepela u RITE Gacko, dok Borivoje Vujičić izvršni direktor za proizvodnju, ZP RiTE Gacko dodaje: "Evidentno je da se pri ekstremno niskim temperaturama moralo desiti, ali prioritet je bilo obezbijediti proizvodnju i sačuvati postrojenja od zamrzavanja".

Umjesto planiranih 142, TE Gacko proizvela je 157 gigavat časova struje. Stajanje Termoelektrane, samo za struju, koštalo bi domaći sistem 20 miliona evra. O januarskim razmjerama, svjedoče građani i preostali snijeg.

"Uveče zatvorim sve, ne iznosim veš vani, uguši prašina i smrad. Šta bi bilo da stane Termoelektrana – krepao  binarod od gladi. Ovako diši dok možeš", govore građani Gacka.

Trenutno, filteri odvajaju 85-90 odsto pepela i prašine. Međutim, nije izvjesno do kada će potrajati, jer je i dalje u upotrebi ugalj lošijeg kvaliteta.)

Opština neće tražiti prekid rada Termoelektrane, ali zahtijeva trajno rješenje problema. Ne znaju koji je bio obim zagađenja.

"Te podatke, koje bi Termoelektrana trebala da mjeri, oni ih ne daju za javnost, ili ih ne mjere", izjavio je Radojica Antunović, zamjenik načelnika opštine Gacko.

Vujičić je potvrdio da će lošiji ugalj biti korišćen još tri-četiri godine. Oprema za njegovo prečišćavanje, kao trajno rješenje, koštala bi 15-20 milona evra.