Nakon najhladnijeg januara u proteklih nekoliko decenija, kada se ledila i Trebišnjica, početak februara donio je proljetne temperature u Hercegovinu.

leotar snijeg

Na sjeveru regije jutarnje temperature su nekoliko stepeni iznad nule, a snijeg koji se „zakopao“ od kraja prošle godine posljednjih dana se topi pod udarima toplog vazduha i kiše.

Po vjerovanjima narodnih meteorologa u Hercegovini, topao februar ne najavljuje kraj zime.

U Hercegovini su poznate izreke: „Ako se u februaru mačka na krovu grije, u martu se uz peć svije“ ili , „Što februar izmami, to mart opali“.

Trebinjci, koji ne pamte hladniji januar od prošlog, imaju svoja tumačenja kada će proljeće konačno zamijeniti zimu.

Po narodnom vjerovanju zima je završena kada padne sedam snjegova na Leotar, jedinu planinu iznad ovog grada.

Stariji kažu da ove godine nisu mogli tačno prebrojati snjegove na Leotaru, jer su padali jedan za drugim, ali da sedam sigurno nije bilo.

U Trebinju je poznato da je februar jako promjenjiv mjesec, a i snijeg na jugu Hercegovine najčešće pada u novembru ili februaru. Više vole hladan februar, nego „baba Martu“, kada jutarnji mrazevi štete oranicama, posebno voćkama.

Stanovnici juga Hercegovine imaju i narodnu prognozu kada je riječ o kiši posle dužeg sušnog perioda, a i ona se vezuje za planinu Leotar.

Kažu da će kiša sigurno padati ako se magla spusti na „suv Leotar“.

Još jedan detalj po kome stanovnici juga Hercegovine prognoziraju kišu je južna strana kamenog mosta koji spaja centar grada sa naseljem Police.

- Ako je južna strana mosta mokra, a desna suva, „gotova“ je kiša - najčeše komentarišu.

Hercegovcima nije nepoznato ni vjerovanje da vremenske prilike u danima između katoličkog i pravoslavnog Božića pokazuju kakva će biti godina. Svaki dan između Božića predstavlja jedan mjesec u godini.

Sudeći prema danima krajem 2016. i prvim januarskim danima, pred nama je toplo suvo ljeto, dok će kraj 2017. biti leden.