Ako obuću koju obično nosite napolju nosite i u kući, po svom domu raznosite brojne napasnike koji mogu biti opasni po vaše zdravlje.

obuca po kuci

Predstavljamo vam nekoliko razloga zbog kojih bi uvijek trebalo da se izuvate u kući:

Ešerihija koli

Dok koračate ulicom, gazite po raznim otpacima, ptičjem i psećem izmetu, prljavštini sa poda javnih toaleta i mnogim drugim površinama koje su pravi rasadnici bakterije Ešerihije koli, upozorava Keli Rejnolds, mikrobiolog Univerziteta u Arizoni.Ova bakterija izaziva dijareju, infekcije creva, urinarnog trakta, a može čak dovesti i do meningitisa.

Ostale bakterije

Ešerihija je samo jedna od više hiljada bakterija koje nosite na svojim đonovima. Štaviše, istraživanja su utvrdila da se na prosječnom komadu obuće nalazi oko 421.000 različitih bakterija. Koliformne bakterije koje obično zagađuju vodu čine oko 96 odsto tih napasnika na đonovima.Ako po kući šetate u obući u kojoj ste inače napolju, čak 99 odsto tih bakterija završava na vašim podovima.

Toksini

Hemikalije koje se koriste u poljoprivredi, herbicidi i insekticidi sa travnjaka, mogu naći put do vaše kuće. Ljudi koji žive blizu asfaltnih puteva u naročitom su riziku jer donose kancerogene materije sa puta u svoj dom.

Prljavština

Ako obuću nosite i napolju i u kući, veće su šanse da ćete češće i napornije morati da ribate podove. Ako vam se ta ideja ne dopada, onda bi trebalo da investirate u kućne papuče.