Narodna kuhinja koja djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj svakodnevno sprema osamdesetak obroka za korisnike sa područja grada koji su u stanju socijalne potrebe, a jednom broju njih razvozi hranu na kućne adrese, potvrdio je Srni Đuro Veljančić, upravnik narodne kuhinje.

djuro veljancic

On ističe da novac za ove potrebe obezbjeđuje Eparhija i grad Trebinje koji godišnje iz budžeta izdvaja 60.000 KM, napominjući da je na mjesečnom nivou potrebno obezbijediti oko sedam hiljada maraka.

Veljančić kaže da je broj korisnika svake godine jednak i da ih je osamdesetak, dok se za njih 24 svakodnevno odvozi hrana na kućnu adresu.

"Uspijevamo u našoj kuhinji da spremimo raznovrsne obroke sa mesom, svježim povrćem, a pogotovo obraćamo pažnju kada biramo mljeveno meso. U vrijeme praznika imamo i pečenje i ribu. Mogu da se pohvalim da Sanitarna inspekcija koja redovno dolazi nikada nije našla nijednu grešku u našoj kuhinji, a higijena je na najvišem nivou", ističe Veljančić.

On kaže da uz kuvani obrok radnim danima korisnici dobijaju i pojačana sledovanja hrane za vikend i vjerske praznike kada kuhinja ne radi, te da su među korisnicima uglavnom stariji i nemoćni.

Veljančić napominje da kuhinja uspijeva da obezbijedi dovoljna sredstva za ovaj broj obroka, ali i da je dobrodošla svaka donacija – kako bi ti obroci bili još kvalitetniji ili ukoliko bi se povećao broj korisnika.

Iako su ostali bez donatora koji su ranije pomagali rad kuhinje Eparhija nastoji da socijalno ugroženim licima obezbijedi što kvalitetnije obroke.