Gradske ulice u Trebinju su prljave i često nedovoljno očišćene, a kabasti materijal pored pojedinih kontejnera se neredovno odvozi, dok u Komunalnom preduzeću radi 75 radnika, od čega je svega oko 30 zaposleno na održavanju gradske čistoće.

korzo pocrnio Centar grada

Više stanovnika Trebinja požalilo se našem portalu da grad turizma i kulture, kako ga gradske vlasti često nazivaju, sve manje liči na navedeno - da je smeće na svakom koraku, kao i da se pored pojedinih kontejnera u gradskim naseljima ne može proći od neugodnih mirisa zbog neredovnog odvoza smeća.

"Ovo je sramota. Grad je prljav. Ne mogu ni da zamislim kako je u Gorici ili Policama, kad komunalci ne zalaze ni u sve ulice u Starom gradu. Nešto se mora mijenjati. Za ovo je odgovorno i rukovodstvo grada, kao i Komunalnog. Neodgovoran rad se mora sankcionisati", kaže naš sugrađanin.

smece

Ipak, tvrde naši sugrađani, komunalci su svakog mjeseca ažurni u jednoj stvari - računi za odvoz smeća se redovno donose na njihov kućni prag.

Pranje gradskih ulica, maltene, i ne postoji. Ulica Jovana Dučića je pocrnila od neodržavanja, a gradska pijaca skoro i da se ne pere. Ista situacija je i sa ostalim ulicama u Trebinju.

I dok se Trebinjci sve više žale na rad Komunalnog, prvi čovjek ovog preduzeća Jovo Grković ima platu od preko 3.000 KM, a ponekad i veću od 4.000 KM, a gradski budžet ovoj firmi već godinama uplaćuje preko 600.000 KM za održavanje grada.

krug bolnice ciscenje (4)

Trebinje, koje često nazivaju inspiracijom za sve umjetnike i gradom u koga se turisti rado vraćaju, isti problem ima i tokom ljetnih mjeseci, kada, usljed neredovnog zalijevanja cvijećnjaka, travnjaka i drveća pruža sliku uvenule prirode.

U Gradskoj upravi nismo uspjeli da saznamo zbog čega je grad prljav, kao ni zašto do sada nisu reagovali i što dozvoljavaju da ružne slike otpada i smeća građane i turiste dočekuju, između ostalog, i iz svih pet putnih pravaca koji vode u naš grad.

Tako će, po svoj prilici, Komunalno nastaviti sa dobro uhodanom starom praksom. Trebinjci će redovno plaćati odvoz smeća, iz budžeta će se ovom preduzeću na godišnjem nivou dodjeljivati više stotina hiljada maraka, a naši sugrađani će se i dalje stidjeti kada trebaju da ugoste nekog gosta ili se odluče da ga prošetaju gradom.