Mreža žena MUP-a RS zajedno sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta realizuje projekat „Senzibilizacija i edukacija nastavno-pedagoškog kadra osnovnih škola u oblasti krivičnih djela protiv braka i porodice“.

predavanje nasilje djeca cjb trebinje

Projekt je započeo 31. januara u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Ljubinju, a nastavljen je u Trebinju i u Bileći.

Njegov osnovni cilj je da se nastavnici i pedagozi upoznaju sa ranim znacima nasilja u ovom slučaju nad djecom, bilo da se radi o fizičkom, psihičkom ili seksualnom nasilju, ali, takođe, i da mogu da prepoznaju na osnovu ponašanja djeteta da se nasilje dešava u njegovoj porodici, a da ono nije direktna žrtva.

"Nastavnici su ti koji mogu da uoče prve znake, te je iz tog razloga neophodno da su u toku sa zakonskim rješenjima. Predavanje je odlušalo 58 nastavnika i pedagoga", kažu u CJB Trebinje.

Na području Centra u 2016. godini evidentirano je 40 slučajeva nasilja u porodici, od toga 25 je okarakterisano kao prekršaj, a 15 kao krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Za ovih 15 djela prijavljeno je 15 lica, 14 muškog i jedno ženskog pola. Nasilje je izvršeno nad 18 lica, 11 ženskog i sedam muškog pola. Najviše ovih krivičnih djela je evidentirala Policijska stanica Trebinje, - šest, u Gacku ih je bilo – četiri, a u Bileći, Ljubinju i Berkovićima po dva krivična djela.

Jedno krivično djelo je počinjeno na štetu maloljetnika.