CJB TREBINJE – Moramo znati da prepoznamo dijete koje trpi nasilje

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 03. 02. 2017. - 9:07h

Mreža žena MUP-a RS zajedno sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta realizuje projekat „Senzibilizacija i edukacija nastavno-pedagoškog kadra osnovnih škola u oblasti krivičnih djela protiv braka i porodice“.

predavanje nasilje djeca cjb trebinje

Projekt je započeo 31. januara u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Ljubinju, a nastavljen je u Trebinju i u Bileći.

Njegov osnovni cilj je da se nastavnici i pedagozi upoznaju sa ranim znacima nasilja u ovom slučaju nad djecom, bilo da se radi o fizičkom, psihičkom ili seksualnom nasilju, ali, takođe, i da mogu da prepoznaju na osnovu ponašanja djeteta da se nasilje dešava u njegovoj porodici, a da ono nije direktna žrtva.

„Nastavnici su ti koji mogu da uoče prve znake, te je iz tog razloga neophodno da su u toku sa zakonskim rješenjima. Predavanje je odlušalo 58 nastavnika i pedagoga“, kažu u CJB Trebinje.

Na području Centra u 2016. godini evidentirano je 40 slučajeva nasilja u porodici, od toga 25 je okarakterisano kao prekršaj, a 15 kao krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Za ovih 15 djela prijavljeno je 15 lica, 14 muškog i jedno ženskog pola. Nasilje je izvršeno nad 18 lica, 11 ženskog i sedam muškog pola. Najviše ovih krivičnih djela je evidentirala Policijska stanica Trebinje, – šest, u Gacku ih je bilo – četiri, a u Bileći, Ljubinju i Berkovićima po dva krivična djela.

Jedno krivično djelo je počinjeno na štetu maloljetnika.

Komentari

Niti se ima kome reć niti će iko pomoć! Svak se sklanja…

Odgovori

Ko ce ga prepoznati?Zaista nema ko?Nikoga ne interesuje,a onaj koga zanima želi dobro to da naplati.

Odgovori

Sve dok u vijestima budu samo inicijali nasilnika od toga nema ništa.Treba iznijeti puno ime i prezime neka se zna ko je stoka što maltretira svoju djecu i porodicu.

Odgovori

Ma ajde, nastavnici rade sa 20./. energije! I još nesto dodatno da rade, nema šanse!

Odgovori

Sta će ta policija pricati.Neka pricaju o sebi o stravicnom mobingu koji trpe čestiti pilicajci… Napredovanju po čarsisko – rodjačkim principima… Žao mi je ali daleko ste od toga da vi možete davati savjete – pomoći p bilo kome o ovom osjetljivom pitanju…

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja