Maturanti Srednje tehničke škole Trebinje danas su u Službi za transfuzijsku medicinu darovali 25 doza krvi za potrebe trebinjske Bolnice.

Ovo je tradicionalna akcija, koju učenici završnih razreda srednjih škola sa područja Trebinja već godinama sprovode, iskazujući time svoju humanost i zrelost da pomognu ljudima kojima je to neophodno.

Maturant Nikola Gluhović po prvi put je danas darovao krv, ističući da mu je drago što je na ovaj način pomogao nekome kome ova tečnost znači život.

"Rado sam se odazvao ovoj akciji, jer je bitno da iskažemo našu humanost i da, ako već možemo, pomognemo drugim ljudima",  rekao je Gluhović.

U akciji darivanja, zajedno sa učenicima, krv je darovao i direktor pomenute vaspitno-obrazovne ustanove Nebojša Rudakijević, inače dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi.

Na akciji se pojavilo 38 učenika, ali njih 13 nije dalo krv zbog niskog pritiska ili hemoglobina, pojasnio je dr Dragan Šarenac, šef Službe za transfuziologiju, dodajući da su zbog sezone gripa i prehlade i očekivali da bude više odbijenih davalaca nego inače.

"Ovo je četvrta akcija koju je naša služba sprovela u ovoj 2017. i iz godine u godinu imamo sve veći broj prijavljenih davalaca krvi, a samim tim i veći broj prikupljenih jedinica", istakao je Šarenac.

On je naveo da je zadovoljan brojem prikupljenih jedinica krvi, ističući da ga veoma raduje što trebinjski maturanti već decenijama dobrovoljno darivaju najdragocjeniju tečnost.

Krv će darovati i učenici četvrtih razreda Centra srednjih škola i Gimnazije "Jovan Dučić".