Iz štampe je izašla nova knjiga Velibora Šipovca, zbirka izabranih pjesama "Između kamena i neba" u izdanju Književne zajednice "Jovan Dučić" i SPKD "Prosvjeta" Trebinje.

velibor sipovac izmedju kamena i neba (2)

To je bio povod da sa našim sugrađaninom razgovaramo i na taj način iz prve ruke se informišemo o knjizi koja je nedavno ugledala svjetlost dana.

Zašto ste zbirku izabranih pjesama nazvali "Između kamena i neba" i koje su pjesme našle svoje mjesto među koricama nove knjige?

Pod nebom, koje je prozračno plavo i suncem obasjano, na kamenu tvrdom, neobičnom i čudesnom, u zemlji ljubavlju okriljenoj i svetim dahom ozarenoj, Hercegovini - nastale su moje pjesme o zemlji, Bogu, vjeri, porodici, životu, ljubavi... Pjesme su iznjedrene između kamena i neba.

Zbirka sadrži 64 pjesme koje sam izabrao iz cjelokupnog pjesničkog opusa, od najranijih radova nastalih u djetinjstvu, pa sve do stihova koje sam nedavno napisao. Podijelio sam je u tri cjeline: "Vjera i zadužbina", "Trag u vremenu" i "Anđeoski...". I da naglasim, zbirka je posvećena onima kojima vjeruju i vole!

Šta Vas je iniciralo da napravite sada zbirku izabranih pjesama?

Početkom osnovnog obrazovanja nastali su moji prvi stihovi. Stihove sam bilježio i sanjao o ovom što je sada moja stvarnost - da sve bude u nekoj knjizi. Kasnije, pjesme su se rađale i sazrijevale u vremenu i dobijale svoj oblik i sjaj od hercegovačkog kamena i neba. Kad sam sabrao i izabrao pjesme, a koje su već dobile svoje konačno ruho, pojavila se Bogom dana situacija da je akademik Matija Bećković imao prilike pročitati moje radove i napisati koju riječ. I da je u pitanju jedna njegova riječ - to je neprocjenjivo bogatstvo za mene. Sve je to presudilo da se odlučim napraviti presjek dosadašnjeg pjesničkog rada.

Prelistavajući ovu novu knjigu, pored akademika Bećkovića, tu su i tekstovi poznatih pjesnika i kritičara, iz Trebinja i regiona!?

U knjizi su navedeni dijelovi iz recenzija i tekstova koji govore o mojoj poeziji. Pored barda srpske poezije Bećkovića, tu je riječ našeg istaknutog pjesnika Novice Telebaka Tenija, zatim Božidara Glogovca, Marinka Pavićevića, Nenada Radenkovića Jera, Slobodana Čurovića i drugih. Da sve to vizuelno izgleda skromno, a veličanstveno, djelo je poznate slikarke iz Novog Sada Biljane Ristić, čije je porijeklo iz Hercegovine.

velibor sipovac izmedju kamena i neba (2)

Kao aktivni član trebinjske Prosvjete, odlučili ste se da upravo ona, pored Književne zajednice Jovan Dučić, bude izdavač ove zbirke?

Čast mi je bila da naše dvije izdavačke kuće budu one koje nose naslov i ove moje knjige. Pored imena Jovana Dučića, koje nosi književna zajednica, i naziva „Prosvjeta“, nijedna druga izdavačka kuća ne može imati takav sjaj, bez obzira na to koja je u pitanju i na kakvom je glasu kod nas i u svijetu. Ovdje bih dodao i da mi je izuzetno zadovoljstvo biti dio tog društva, jer, na sreću svih nas, trebinjska „Prosvjeta“ nakon obnavljanja ima veoma značajnu ulogu u kulturnom životu Republike Srpske i regiona. Nastojim i nastojaću da maksimalno doprinesem, zajedno sa ostalim kolegama po peru, da naša budućnost u ovom kulturnom polju djelovanja bude uzor mnogima u okruženju.

Ovo je vaš petnaesti naslov koji je u rukama čitaoca. Šta i u kom pravcu ćete nastaviti dalje?

Do sada opus broji petnaest autorskih i priređivačkih naslova. Tu su romani, zbirke pjesama i monografije. Pjesme nastaju u nekom trenutku, te se ne može znati vrijeme kada će se skupiti dovoljan broj za izdavanje nove knjige. Pustiću da vrijeme piše stihove. A pošto se osjećam prvenstveno prozaistom, vraćam se tome, te slijede radovi u tom smislu.

NEBESKI VJETROVI

Gledam u nebo, pa u našu Gračanicu,

gdje se sunce rađa i najsjajnije sija,

gledam ka gore, ka Božanskom licu,

odakle vjetar duva, a taj vjetar prija.

Kroz novu istoriju piše se i stara,

jer vjetar ovdje duva, burno i sjetno,

nebitno, da l' je sa mora il' Leotara,

al' obuzima srce i dušu neosjetno.

Spajaju se u vrtlog i gromko šamaraju

s ciljem da odvoje svjetlost od tmine,

jer ovo je zemlja gdje vjetrovi šibaju

i gdje pjevaju pjesmu, čak i od tišine.

Prkosno i postojano žive vjetrovi,

bolni, a slatki sa dahom punog zova,

ovdje su čudesni vjetrovi, kao i snovi,

satkani su ljubavlju nebeskih stihova.