Mreža oborinske kanalizacije u pojedinim naseljima u Trebinju slabo se održava.

oborinska kanalizacija

Neočišćeni rešetkasti odvodi, nataloženi otpad u slivnicima, stvaraju problem, jer nakon kiše voda ne otiče, već se zadržava na ulicama.

Dodatni problem je što u nekim naseljima odvodne mreže uopšte nema.

Nadležni najavljuju izgradnju dva nova kolektorska sistema, koji će riješti bar dio problema.

Za mještane trebinjskog naselja Hrupjela i slaba kiša zna napraviti probleme, a od obilnih padavina na ulicama imaju mala jezera, jer voda zbog zapušenih slivnika ne otiče.

I u drugim dijelovima grada problemi sa lošim održavanjem mreže oborinske kanalizacije.

Osim zamjerki na maloborjne akcije čišćenja oborinskih sistema u toku godine, građani se bune zbog toga što uopšte nemaju slivnike i kolekotre za oborinske vode.

U nadležnim gradskim odjeljenjima ističu da se za poslove održavanja sistema oborniske kanalizacije angažuje Komunalno za šta se na godišnjem nivou izdavajaju sredstva iz budžeta.

- Veliko čišćenje sistema provodi se dva puta godišnje, produvavaju se postojeći kolekotri, čiste rešetkasti odvodi, uopšteno cijeli sistem, ali sredstva su ograničena budžetom. Bilo bi dobro da se još jednom uradi veliko čišćenje, kaže Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prosotrno uređenje Grada Trebinje.

Svjesni su problema koji nastaje usljed obilnih padavina pa pozivaju građane da prijave havarije na sajtu grada. Po toj prijavi, tvrde, angažovaće ekipe za hitnu interveniciju.

Kako bi se trajno riješio problem sakupljanja i odvodnje oborinskih voda, u gradskoj Upravi u ovoj godini počinju gradnju dva nova kolekotrska sistema u Zasad polju, kojim bi se vode iz viših dijelova grada prikupljale i vodile do prečistača i rijeke Trebišnjice.

Rikalo je dodao da ove godine počinje izgradnja ova dva velika projekta u iznosu 340.000 maraka te da će tender biti raspisan u narednih mjesec-dva.

Novac je planiran budžetom za 2017. godinu.