Prije nešto više od godinu dana, počeo je iskop odvodnog tunela ispod Bileće. Radovi se odvijaju sporije, u odnosu na prvobitne rokove, a razlog za to su, tvrde izvođači, brojne podzemne jame i kaverne, i specifičnost samog objekta.

tunel radovi

Za nešto više od godinu dana, prokopana je jedna trećina, od 1.816 metara ukupne dužine, i čini sastavni dio sistema "Gornjih horizonata".

Visina terena iznad tunela, sa ulazne strane, često ne prelazi sedam do deset metara. S obzirom na to da se materijal iskopava miniranjem ispod imanja, dnevno napredovanje je planski umanjeno.

Prije 15 dana, i pored niskih temperatura, a da bi završili izgradnju do kraja godine, započeli su intenzivni radovi i sa ulazne strane tunela.

Do sada je iskopano 605 metara, s ulazne strane 40 i sa izlazne strane 565 metara. S obzirom na to da će služiti samo za prevođenje plavnih voda iz Bilećkog polja u hidroakumulaciju „Bileća“, profil tunela nešto je veći od tri metra.

"To za Hidroelektrane na Trebišnjici znači sigurnost u radu, bez tih pritisaka sa gornjih horizonata dobiće se novi dotoci u akumulaciju", objasnio je Vedran Furtula, rukovodilac sektora investicione izgradnje ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d.

Izgradnja oko dva kilometra dovodnih kanala, koji će služiti i za navodnjavanje, nije počela zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Cijeli projekat, za koji je vodoprivredna saglasnost dobijena prije više od 30 godina, vrijedan je 7,6 miliona maraka i potpuno ga finansira preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“.