Radovi na tunelu ispod Bileće teku sporije od očekivanog

Izvor: rtrs.tv Foto: rtrs.tv
TREBINJELIVE 31. 01. 2017. - 18:43h

Prije nešto više od godinu dana, počeo je iskop odvodnog tunela ispod Bileće. Radovi se odvijaju sporije, u odnosu na prvobitne rokove, a razlog za to su, tvrde izvođači, brojne podzemne jame i kaverne, i specifičnost samog objekta.

tunel radovi

Za nešto više od godinu dana, prokopana je jedna trećina, od 1.816 metara ukupne dužine, i čini sastavni dio sistema „Gornjih horizonata“.

Visina terena iznad tunela, sa ulazne strane, često ne prelazi sedam do deset metara. S obzirom na to da se materijal iskopava miniranjem ispod imanja, dnevno napredovanje je planski umanjeno.

Prije 15 dana, i pored niskih temperatura, a da bi završili izgradnju do kraja godine, započeli su intenzivni radovi i sa ulazne strane tunela.

Do sada je iskopano 605 metara, s ulazne strane 40 i sa izlazne strane 565 metara. S obzirom na to da će služiti samo za prevođenje plavnih voda iz Bilećkog polja u hidroakumulaciju „Bileća“, profil tunela nešto je veći od tri metra.

„To za Hidroelektrane na Trebišnjici znači sigurnost u radu, bez tih pritisaka sa gornjih horizonata dobiće se novi dotoci u akumulaciju“, objasnio je Vedran Furtula, rukovodilac sektora investicione izgradnje ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d.

Izgradnja oko dva kilometra dovodnih kanala, koji će služiti i za navodnjavanje, nije počela zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Cijeli projekat, za koji je vodoprivredna saglasnost dobijena prije više od 30 godina, vrijedan je 7,6 miliona maraka i potpuno ga finansira preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“.

Komentari

Zvonite Luja da vam pomogne.

Odgovori

Samo da se ne mimoidju (pri kopanju sa obje strane tunela).

Odgovori

Pa šta dobiće se dva tunela :-)

Odgovori

ne se*ite…. to su provereni strucnjaci koji su zavrsili studije u Zubin potok univeristy

Odgovori

Strucnjaci sa strasnom mehanizacijom pijukom,trotilom i cekicem.Samo da se nemimoidju i bruka neispadne.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja