U "Američkom kutku" u Trebinju večeras je priređena projekcija kratkih filmova o ženama sa netipičnim poslovima u BiH pod nazivom "A što ne bi mogle".

film a sto ne bi mogle trebinje

Ovim projekcijama prisustvovale su srednjoškolke koje su se upoznale sa mnogim poslovima koje žene obavljaju u BiH, a koji su, inače, "tipično muški".

Pet kratkih dokumentarnih filmova prikazuje žene koje se ne uklapaju u poslove koji su tradicionalno prema polu raspoređeni, pa imamo priču o djevojci koja je fudbalerka, koja diže tegove, koja vozi kamione...

"Mi nismo učestvovali u snimanju filmova, ali sada organizujemo projekciju ovih kratkih filmova jer mislimo da ovo može biti interesantno", kaže Tamara Tica iz Trebinja.

Projekcije koje su do sada održane u mnogim gradovima BiH izazvale su pozitivne reakcije, jer su filmovi poslužili kao dodatna edukacija onima koji su ih gledali.

“A što ne bi mogle?” je jedinstveni edukativni projekat u organizaciji YES Alumni asocijacije koji okuplja žene koje prkose predrasudama i svakodnevno rade “muške” poslove.

Cilj ovih kratkih filmova je borba protiv konstantnih tradicionalnih stereotipa sa kojima se često susrećemo, a koji onemogućuju mladim djevojkama da ostvare svoje snove iako žele da se bave neobičnim zanimanjem.