Iako su mnogi bh. građani zbog veoma niskih temperatura jučerašnji dan proveli cvokoćući, od meteorologa ipak stižu prognoze da nam u narednom periodu, i to već od utorka, dolazi dugo očekivano otopljenje i porast temperature, pišu "Nezavisne novine".

vrijeme sunce

"Ovih dana naš prostor je pod uticajem ciklona koji donosi hladno vrijeme i koje negdje može donijeti malo snijega i kiše. Ali već od utorka nas očekuje ljepše i toplije vrijeme, i maksimalna temperatura sedam-osam stepeni u plusu", istakao je Nebojša Kuštrinović, meteorolog iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, ostatak naredne sedmice biće u znaku relativno toplijeg vremena.

"Kada su u pitanju četrnaestodnevne temperature - one nisu baš najpreciznije, ali prema nekim ranijim prognozama moglo bi se reći da je najhladniji period godine iza nas jer nas očekuju temperature preko 10 stepeni, mada ipak postoji mogućnost i za slabije mrazeve. Još nam nije stiglo proljeće, ali ugodnije vrijeme hoće", kazao je Kuštrinović.

Ističe da se snijeg u narednom periodu eventualno može očekivati samo u planinskim krajevima.

"Od danas nas, prema nekom narodnom vjerovanju, očekuje toplije vrijeme jer je svetac i slava Časne verige, za koje su naši preci smatrali da od tog datuma počinje otopljenje. Naravno, ovo ne mora da znači, ali ponekad se dešavalo da se poklope ova vjerovanja sa prognozama", objasnio je on juče.