TERMOELEKTRANA GACKO – Stabilnim radom do manje kupovine struje

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 29. 01. 2017. - 14:30h

Termoelektrana /TE/ Gacko proizvela je u januaru 142 gigavat-časova električne energije i ostvarila planiranu mjesečnu proizvodnju, a njen stabilan rad doprinio je da postoji što manje potrebe za kupovanje električne energije na tržištu, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj TE Borivoje Vujičić.

gacko

Vujičić je naveo da je TE Gacko na mreži bez prekida 62 dana i istakao da je u prethodnih mjesec dana rad ovog proizvodnog giganta pratila veoma niska temperatura i otežan proces obezbjeđivanja napojne vode, otpreme šljake i pepela, kao i uzimanja uglja sa deponije TE.

„Zahvaljujući požrtvovanom angažovanju radnog osoblja u održavanju i eksploataciji, proces proizvodnje je održan i plan proizvodnje električne energije ostvaren je prije vremena“, kaže Vujičić.

Imajući u vidu da je hidrologija loša i da je rad TE Ugljevik pratilo nekoliko neplanskih ispada sa mreže, Vujičić je naglasio da je rad TE Gacko značajno doprinio procesu obezbjeđivanja električne energije.

„Na ovaj način je potvrđena opravdanost investiranja u ovaj energetski objekat u prethodne tri godine“, rekao je Vujičić i dodao da je rad TE stabilan i da se proizvodnja odvija bez problema.

On kaže da TE koristi raspoloživi ugalj /gatački lignit/ sa mnogo većom količinom šljake i pepela od planiranog, što znatno opterećuje sisteme za njihovu otpremu i proces sagorijevanja u samom kotlu.

„I pored svih nedostataka, rad TE Gacko je stabilan i nema tehničkih nedostataka u procesu proizvodnje. Na deponiji TE nalazi se 70.000 tona uglja i u skladištima 560 tona mazuta“, naveo je Vujičić.

On je rekao da je plan da TE Gacko u ovoj godini proizvede 1.560 gigavat-časova električne energije i dodao da su u toku pripreme za redovni godišnji remont termoelektrane koji je planiran za 18. mart, a koji će trajati 40 dana.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja