Da je riječ srpskih povratnika u Federaciji marginalna, pokazuje primjer iz federalne opštine Ravno. Dosadašnjom dinamikom, samo za elektrifikaciju tridesetak srpskih sela biće potrebno stotinu godina.

zacula trebinje ravno

Ali, zato, umjesto obnove, užurbano se priprema teren za otvaranje kamenoloma u atarima srpskih sela. U selu Začula, već se grade pristupni putevi, u Zaplaniku teren je pripremljen, a za proljeće, u planu je još njih nekoliko. Nadležne institucije ekspresno uručuju rješenja investitorima iz Hrvatske.

Okidač hrvatskim investitorima, tvrde srpski povratnici, bila je prošlogodišnja posjeta bivšeg hrvatskog premijera Tomislava Karamarka Ivanici. Јavnu raspravu o kamenolomu u Začuli, kantonalno ministarstvo organizovalo je krajem novembra, i mimo primjedbi MZ Ivanica, već u decembru izdalo rješenje.

"Oni su vršili nekakva javna izlaganja, koja su bila u Mostaru i niko od mještana nije obavještavan o tim planovima", rekao je Dubravno Kurtović iz sela Začula.

Potpredsjednik SO Ravno Pero Sredanović istakao je da je kantonalno ministarstvo ekpresno odgovorilo na upućene primjedbe.

Mašine su danima na terenu. Na intervenciju mještana, firma "Štitar" promijenila je trasu pristupnog puta za budući kamenolom, udaljen od sela nekoliko stotina metara. Investitor je, navodno, iz Zadra.

Јavna je tajna da sve ide u susret planiranim investicijama u okolini Dubrovnika.

"Izgradnja kamenoloma ne donosi ništa dobro nikome, osim tom vlasniku, koji se nije udostojio da razgovara sa mještanima", naglasio je Stevo Putica, MZ Ivanica.

Pokušali smo da čujemo i stav načelnika Opštine Ravno, ali do njega nisamo uspjeli da dođemo, uostalom, kao i mnogo puta do sada.

Federalne institucije ignorisale su i činjenicu da se još od 2014. " Kulturni pejzaž sela Začula", nalazi na popisu peticija kod Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Do proglašenja nacionalnim spomenikom, zabranjene su sve aktivnosti koje bi mogle ugroziti nacionalno dobro.

Na dva zahtjeva Komisije za inspekcijski nadzor, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije odgovorila. Nije izvjesno, u kom obimu su, osim već porušenih istorijskih, kulturnih i vjerskih, ugrožena preostala dobra iz srednjeg vijeka i endemska flora.