POGLEDAJTE VIDEO – U Ravnom vlast ne čuje riječi srpskih povratnika

Izvor: rtrs.tv Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 29. 01. 2017. - 21:57h

Da je riječ srpskih povratnika u Federaciji marginalna, pokazuje primjer iz federalne opštine Ravno. Dosadašnjom dinamikom, samo za elektrifikaciju tridesetak srpskih sela biće potrebno stotinu godina.

zacula trebinje ravno

Ali, zato, umjesto obnove, užurbano se priprema teren za otvaranje kamenoloma u atarima srpskih sela. U selu Začula, već se grade pristupni putevi, u Zaplaniku teren je pripremljen, a za proljeće, u planu je još njih nekoliko. Nadležne institucije ekspresno uručuju rješenja investitorima iz Hrvatske.

Okidač hrvatskim investitorima, tvrde srpski povratnici, bila je prošlogodišnja posjeta bivšeg hrvatskog premijera Tomislava Karamarka Ivanici. Јavnu raspravu o kamenolomu u Začuli, kantonalno ministarstvo organizovalo je krajem novembra, i mimo primjedbi MZ Ivanica, već u decembru izdalo rješenje.

„Oni su vršili nekakva javna izlaganja, koja su bila u Mostaru i niko od mještana nije obavještavan o tim planovima“, rekao je Dubravno Kurtović iz sela Začula.

Potpredsjednik SO Ravno Pero Sredanović istakao je da je kantonalno ministarstvo ekpresno odgovorilo na upućene primjedbe.

Mašine su danima na terenu. Na intervenciju mještana, firma „Štitar“ promijenila je trasu pristupnog puta za budući kamenolom, udaljen od sela nekoliko stotina metara. Investitor je, navodno, iz Zadra.

Јavna je tajna da sve ide u susret planiranim investicijama u okolini Dubrovnika.

„Izgradnja kamenoloma ne donosi ništa dobro nikome, osim tom vlasniku, koji se nije udostojio da razgovara sa mještanima“, naglasio je Stevo Putica, MZ Ivanica.

Pokušali smo da čujemo i stav načelnika Opštine Ravno, ali do njega nisamo uspjeli da dođemo, uostalom, kao i mnogo puta do sada.

Federalne institucije ignorisale su i činjenicu da se još od 2014. “ Kulturni pejzaž sela Začula“, nalazi na popisu peticija kod Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Do proglašenja nacionalnim spomenikom, zabranjene su sve aktivnosti koje bi mogle ugroziti nacionalno dobro.

Na dva zahtjeva Komisije za inspekcijski nadzor, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije odgovorila. Nije izvjesno, u kom obimu su, osim već porušenih istorijskih, kulturnih i vjerskih, ugrožena preostala dobra iz srednjeg vijeka i endemska flora.

TAGOVI:

Komentari

Imate ona sela prema Bileci, Jasen, Mosko, citavo popovo polje, dje ce te sad u nase Ravno.

Odgovori

Nije njihovo seli Jasen I Mosko nego Ravno. Pozdrav

Odgovori

Neznalice i botovi, molim vas da ne komentarišete kada nemate pojma! Ovakvi zlonamjerni komentari su dokaz da se sve dešava smišljeno i organizovano! Sram vas bilo što otimate što je tuđe. Začula je srpsko selo. Zato je tako i stradala, a uništavanje se nastavlja, samo sada na lukaviji način. Namjera je, očigledno, da se uništi svaki kuturni i istorijski trag. Začula je selo u čijoj se neposrednoj blizini, baš ovdje gdje su „stručnjaci“ krenuli da gaze mašinama, baš na tom prostoru nalazi arheološki lokalitet koji je još neistražen. Ovako, biće to sve potpuno uništeno.

Odgovori

Koje vase Ravno,jel ovo nastalo.na klanju i jamama,ko je pravio i kome pravoslavnu crkvu u Ravnom,sta je sa Srbima Ravnog,stotine sto ubise vasi djedovi ,po Popovu,do Rzanog dola,Pokajte se nesrecnici,Vatikanski dzelati.

Odgovori

Устај Гавро пуцај иза угла,не можемо живјети од ругла!

Odgovori

Neceno u vase Ravno al hocemo u srpska sela oko Ravnog

Odgovori

Umjesto bilo kakvog prepucavanja sa ustasijom, treba zatvoriti sve pristupne puteve sa Ivanice prema Uskoplju i Zaplaniku, A na Humu postaviti nasu miliciju, Pa bi vidjeli kako bi onda ustasija mrdala.
Ja sam govorio vec kad je Cuk bio Predsjednik, Da preko Bradvice, Bobana i ostalih iz ustasije pokusaju revitalizaciju Cira, kao fol, a to je bilo zauzimanje tog dijela od najokorjelije ustasije. Trebaju nasi ljudi shvatiti da nema puno price sa ustasijom, vec samo konkretne demokratske mjere. U Americi, kad se nesto radi mimo volje gradjana, onda oni podignu demonstracije, zatvore puteve i komunikacije. Dubrovnik je svjestan da je ostao isprdak, naspram geo-politickog polozaja cijele trebinjske opstine, sve do granice, na prvom brdu iznad mora.
Dragi i postovani sumjaci, Morate preduzimate prave korake, ili ce vas ustasija istjerati. Ustasija nema obraza niti stida, oni sto bi po— to bi pojeli i to sebi pridaju za hrabrost.
Dakle postavite im punktove i demonstracije mirnim putem pa da vidimo, ustasiju sta ce da rece.

Odgovori

Pa ovdje je*e lud zbunjenog pa je li neki dan predsjednik Dodik bio sa Čovićem, zašto nije pokrenu pitanje, ako je već RTRS imao izvještaj sa lica mjesta. Pa Srbi nemaju nikakvo pravo u HNŽ od rata nemaju svoje pismo, svoj jezik u zvaničnim institucijama. O čeme pričate, Vi morate da se obratite Grigoriju i Dodiku i to je jedino moguće preko njih riješiti, pa svaki dan su u kontaktu sa ovim iz Mostara i Dubrovnika. Kakve blokade kakvi protesti, ko se ikad izborio protiv države, u ovom slučaju mafijaške. Samo da neko od jadnih mještana nastrada i popuši krivičnu prijavu. I ovaj Putica što priča radi u TB u HET-u, a odbornik je u Ravnom gdje to ima smisla. Samo pravnim sredstvima i nikako više nema riješenja…

Odgovori

Nije mi namjera da bilo kome pravim alibi, ne poznajem lično gospodina Puticu, ali, znam da su svi iz ovoga kraja bili „suptilno zamoljeni“ od strane VOJSKE REPUBLIKE HRVATSKE (za neupućene, to je susjedna država što znači da je bila u pitanju agresija golom silom ili OKUPACIJA) da napuste pomenuta sela, a zatim je formirana općina Ravno sa ciljem da se legalizuje stanje nastalo nelegalnim, kriminalnim činom. Zato, to što čovjek radi u TB, a odbornik je u Ravnom nije ništa neobično! Treba napraviti proteste, zaustaviti fizički mašine, a svakako treba tražiti pomoć i od crkve i od svakoga ko ima moći i volje da pomogne.

Odgovori

Endehazija ne miruje,nekaznjeni prodjose i 1918,poklali nas,jos i Banovinu im dadosmo,1945. nekaznjeni,posle jama i klanja,dadosmo im Republiku,Ravno im malo bilo,dadosmo i Bobane1995,pa Srbine dokad vise.Njima je uvijek malo,pitanje je kad cemo mi reci dosta.Bageri im trebaju kao i siptarima na kosovu,da zatru groblja,jos su ona ostala.ppp

Odgovori

proklestvo srba je što vječno hoće tuđe,ma sjetite se, koje je selo prvo sravnjeno,naravno Ravno,još recite da smo ga mi sami srušili,pa Slano,Zaplanik,Ošlje,a u ravnom je bilo samo nekoliko uniformisanih srba da se zna,a Šimunovići,Čokljai,Skaramuce,Božo Jurić i dr su pravi Ravljani

Odgovori

>Jure: Trebalo bi ti da odgovoriš šta je bilo sa jamama 41. godine, Ržani Do, Pandurica, Kapavica, Kozarica, Šurmanci, i druge da ne nabrajam i odakle potiče Jure Boroje i Vid Skaramuca i kakvu su oni imali ulogu u tome zločinačkom poduhvatu, koji je okakarakterisan kao najveći genocid i istoriji evropskih naroda. Postoji jedna jedna stara izreka“. Hrvati su najhrabriji narod na svijetu, ne zao što se nikoga ne boje, već zato što se ničega ne stide“. Ali to je stvarnost u današnjem vremenu,šta mi imamo očekivati od vjekovnih neprijatelja, kad smo mi Srbi zaista u najtežoj poziciji u zadnjih sto godina, imamo jedan nenarodni režim koji je napravio što je napravio od ovoga naroda, a generacije će u u budućnosti ispaštati.Mi sami sebe uništavamo svjesno prihvatajući nakaradne zapadne vrijednosti, rasprodalo se svo prirodno bogastvo Republike Srpske strancima, ostalo je samo da se ljuštura R.Srpske sama uruši od sebe, ne zahvaljujući Hrvatima već nažalost kvazi intelektualcima koji dolaze iz reda srpskog naroda. Oprosti im Bože neznaju šta rade, ali svakoga će stići na kraju kako je zaslužio.

Odgovori

Pazi Jure,posto nije bilo mogucnosti ,finansijske, da se razminira pa su tako u mnogim srpskim selima ostale mine nemoj posle da tvoji kukaju kad te budu skupljali po kamenjaru

Odgovori

Evo ustasija ima obraza da se javlja na ovom portalu. Oni to pokusavaju da dovedu do pregovackog stola, a onda hrabro kao u Jadovnu i Jasenovcu, Bljesku i Oluji da uzmu i okupiraju, a onda dovedu njihove pedofilske crkvenjake i popove i objave na Radio Vatikanu. Sumjaci, vi dobro znate kakva je ustasija, a zahvaljujuci svojoj orjentaciji i vjerovanju ste uspjeli u 2-gom ratu da izbjegnete tragdiju koje je popovski narod prezivio kad su mnoge bacili u jame.
Zato sa udruzenim snagama, sa Trebinjem i okolinom pametno zaustavite ustasiju, jer je Dubrovnik ostao u misijoj rupi, a uvijek je bio da ga nasi nijesu drzali kao malo vode na dlanu.
Ako bi vam rekao sta dubrovcani pricaju po svijetu ko zivi u njihovom najblizem susjestvu, to bi bilo previse, a bolje je da se uhvatite pametnih postupaka, pa da ih zaustavite da vas vise ne okupiraju ustaski.

Odgovori

Za ove naivne koji su doselili u Trebinje juce, posebno ovog opel agila ili je to neki koji se lazno prestavlja da napravi metez u redovima, a iz ustasije se javlja, treba da se objasni:
Ravno se ne prestavlja u Radio Vatikanu kao dio Federacije Bosne i Hercegovine a to je istina, Federacija tu nema nikakvu nomenklaturu, primjer je Karamarkova posjeta. Ravno i taj pojas je najveci nacionalni interes ustasije zvane drzava Hrvatska. Ravno i taj pojas ukljucujuci Bobane i sumu na ovu stranu Trebisnjice je planiran da bude tampon zona koja ce Dubrovniku osigurati prikljucak da postane jednom ustasija drzava Hrvatska.
Ravno nema veze sa Bosnom i Hercegovinom, nemojte biti naivni. Planiran je od ustasije pojas od Prevlake preko Konavala i Zupe, preko Dubrovackog zaledja do Ravnog i do ploca da bude sigurna tampon zona za Dubrovacku regiju.
A uvlaciti Dodika u to je glupost. Ravno i samo je svo u Dubrovniku, pa znate te sve vrhovnike od Dr. Burica pa nadalje.

Odgovori

Vještak: Ja nepravim nikakav metež, ja sam, rođeni Trebinjac, u ratu i ja i otac bili više od četiri godine u vojsci Republike Srpske, ranjavani ali manje bitno. Nama su ustaše i njhovi mentori zatrli sve u selu iz koga dolazim, u sva tri rata i prvom i drugom kao i posljednjem. Drugo dobro sam upućen silom prilika u situaciju oko Začule i dešavanja vezana za kao što vi kažate hrvatske nacionalne interese. Pa mi najbolje znamo da Ravno nema veze sa BIH, već je centar za potkusurivanje hrvatskih generala i HDZ-a kojima ne cvjetaju ruže u poslednje vrijeme( i ovaj posao oko kameneoloma U zAČULI izvodi jedan od visokih oficira HOS-a i Tigrova ). Oni su im ponudili da sa poslovima sele u okolicu Dubrovnika, jer su ostavili velike dugove u matičnoj zemlji, a nesmiju ih hapsiti zato što su kod njih generali nacionalni heroji, za razliku od Republike Srpske, gdje su skoro svi generali u Hagu ili su umrli, ili su negdje u nekoj vukojebini (toliko o Dodiku)… Svi radovi koji se izvode u okolini Ivanice su nacionalni interes R. Hrvatske i finansiraju ga generali i neformalni krugovi moći okupljeni oko katoličkog klera nebi da pominjem njihova imena ali to je javna tajna na Ivanici. Oni to tako rade vijekovima i osvajaju korak po korak tuđu zemlju i odmah je prebacuju u svim papirima i zatiru tragove bivših vlasniika.A ja sam našu vlast spomenuo u kontekstu da su isti stalno u komunikaciji sa Covićem i njegovim ljudima, Naš vladika je svaki skoro dan u kontaktu sa hrvatskim biskupima, pa zašto neko javno ne postavi pitanje sela u opštini Ravno. Za dvadest godina nikad niko te ljude nije spomenuo osim malo pred izbore kada trebaju glasati. Tako je sa Srbima svuda u FBIH, nikakva prava nemaju, nesmiju se vratiti na svoja ognjišta i mogao bi nabrajati u nedogled. A potpredsjednik Republike Srpske Jerković kaže da treba treći entitet u kome će biti i dio Srpske, i niko se nije našao da reaguje na njegove izjave, a dan prije su sjedali zajedno u BL sa predsjednikom Dodikom i ostalim funkcionerima i dogovarali kako će izvesti izbornu kampanju i kako će taman i po cijenu zaoštravanja nacionalnih tenzija napraviti razne manipulacije kako bi ostali na vlasti. Što se tiče Ravnog treba odmah pozvati vladiku Grigorija, predsjednika Dodika i narod i sela u opštini Ravno i održati jedan veliki protest na lokalitetu u Začuli, Orahu, Ivanici bilo gdje da se javno ukaže na pogubnost odluka opštine Ravno i FBIH. Ako su prave patriote odazvaće se i podržati povratnike u opštinu Ravno…

Odgovori

Treba otvoreno reći. Čovjek se zove Ivan Miličević, iz okoline Zadra je. Bavi se kamenolomima i građevinom, tačnije, svime što je nelegalno, a povezano je sa kamenolomima i građevinom, što se lako ustanovi, na internetu. Suđen je za malverzacije u Hrvatskoj, ali, oslobođen jer je visoki funkcioner Hrvatske stranke prava, „zaslužni branitelj“ i sl. Ima običaj da otvori firmu, zaduži je do grla, radi sumnjive poslove, a zatim ugasi firmu i nikom ništa. Sada je otvorio i registrovao firmu „Štitar d.o.o.“ u Ravnom, sa sjedištem u Ivanici?!
Opšte poznato je da zvaničnici Republike Hrvatske podržavaju ovakve likove u namjeri da unište sela Trebinjskoj šumi. Pa, još za vrijeme ratnih dejstava je njihov general Janko Bobetko dobio obećanje da će svi njegovi „vojnici“ koji budu ratovali na „južnom bojištu“ , kako su to oni zvali, dobiti na korišćenje svu zemlju koju budu zauzeli! Tada su svi smatrali da je to u funkciji dizanja morala „vojnika“. Danas vidimo da se to stvarno dešava.
Inače, kamenolomi su oblast gdje ima najviše malverzacija. Statistika kaže, što se lako provjeri, da na jedan legalni kamenolom u BiH dođu tri nelegalna, a da SVAKI legalni posluje na ivici zakona, ne poštujući pravila i propise, ali im se gleda kroz prste jer je biznis sa kamenom izuzetno unosan.
„Štitar d.o.o“ je dobio dozvoli da ISTRAŽI rezerve krečnjaka u Začuli na određenoj lokaciji. Dozvoljeno mu je da odnese 300 kubika kamena u roku od 5 mjeseci. Sa tom dozvolom, on će doći i odnijeti sav kamen koji bude mogao, a zatim će nestati da ne bi platio nikome odštetu koju načini, mašinama, oksplozivom, zagađenjem okoline i slično. Pa, čovjek je prevario svoju rođenu državu za koju je ratovao. Možete samo zamisliti šta namjerava da uradi Srbima protiv kojih je ratovao.
TREBA SPRJEČAVATI MAŠINE NEPREKIDNO, DOK IM ROKOVI NE ISTEKNU, A ZATIM IH OTJERATI SILOM, AKO NE MOŽE DRUGAČIJE!
POZIVAM SVAKOG DOBRONAMJERNOG ČOVJEKA DA POMOGNE!

Uopste ne treba razmisljati sta oni hoce,trebaju Srbi povuci crtu.Lesinari ne znaju da je oteto prokleto.Ono sto sad rade,pohrvacuju srpsku zemlju,radili su i sa Konavlima,Zupom,do Peljesca i dalje kroz Hercegovinu,do Prebilovaca,sve na temelju strasnih zlocina.Srbi su uvek na pravoj strani istorije,i sad su,a ova gamad ce izgubit krila kad padne novi nacinatovski pakt,trazice opet mjesto uz pobjednicku srpsku vojsku.

Odgovori

jovice u u pravu si 100%..prvi put u istoriji grada na celu sa predsednikom bozidarom uspjeli smo zar ne?oslobodili smo trebinje od trebinjaca za sva vremena.2% cifra za zanemariti i sve cestitke jovice i ostala moja-nasa druzino.

Odgovori

Povlacenjem iz hrvatske 30% opstine grada trebinja davno smo poklonili njima tacnije 1 juna 92g.Ko se od vas sjeca pukovnika Vicic Aeksandra i njegovoh rijeci na pocetne polozaje iz 91g.Znalo se da je dogovor postignut na najvisoj razini izmedju danas dva pokojnika.Nije moja baba pokoj joj dusi okrecala jagnje u Slivnici dok je jos rat bio na pricek.Dusan Todorovic je jos radio u Dubrovniku.Bili smo pijuni i ostali smo pijuni do danasnjeg dana.Samo sto je neko uspio da se obogati i zakopiti dobro dok vecina prezivjelih boraca vojnika talja zivot.Najveca sramota grada su udovice i invalidi rata ali niko to ne primjecuje a vlast ponajmanje.

Odgovori

Sa ustasama samo ostro i boriti se za svoja prava jer vam ni pedlja Srpske zemlje necemo ustupiti!

Odgovori

Saveznici su vam 1918 predlagali veliku SrbijU,NISTE PRIHVATILI,SAD VAM JE ETNIČKI ČISTO TREBINJEMVMA NIKO drugi i netreba sami napravite pometnju u svojim redovima,imali ste 10 saveznika-prijatelja,ostali ste bez ijednog,englezi su vam rekli da o jadu zabaviste čitav svijet, a najviše sami sebe ,koliko je dobro rođenim trebinjcima,kada dođem subotom više nesretnem ni poznatu facu a ne rođ.trebinjca,i njih ste otjerali itd.itd

Odgovori

Trebinjski muslimani su po nalogu SDA iselili iz TB.Sta je sa Srbima Dubrovnika,bez kojih istorija I kultura Dubrovnika je krnja i nepotpuna.Popis austrougarski pre 2.svj rata.govori da se u Dubrovniku preko 90 % stanovnika izjasnilo da govori srpski,klanjem,jamama,prekrstavanjem,protjerivanjem,a nakon 1945.dovlacenjem Hrvata iz Hercegovine opravdava se dodjeljivanje Dubrovnika novostvorenoj RH,dotad nikakve veze sa hrvatstvom.

Odgovori

Sumnjam da ne sretnes poznatu facu kad dodjes u Trebinje,jer je veliki broj Srba iz Dubrovnika nasao utociste u TB,reci sta si uradio ti da tvoje komsije ,kolege,poznanici Srbi pocetkom 90.da ne idem u 71.,ne budu sikanirani,progonjeni ,maltretirani,premlacivani,i to masovno i sistematski,sto nije bilo sa muslimanima ni u Trebinju,ni u Ljubinju,iako je narod pamtio nekaznjene zlocine hrvatskog cvijeca iz NDH.

Slazem se sa vama Opel Agila. Imate drugo misljenje, a imamo isti demokratski pristup i limit interesa dobro razumijemo.
Sa kulturne tacke koliko je generala u Zapadnom svijetu, koji su poslije prekvalifikovani u druge djelatnosti, a ne biti general za sva vremena. Treba pratiti tok u svijetu i vrijeme u nauci.

Odgovori

Jure, vi se uhvatili engleza kao pijan plota. Pa kao da mi ne znamo da vam Pernar i Petrov kopiraju Boris Johnson-a, a posebno zato sto Johnson voli neretvansku jegulju, pa zapitkuje po Londonu ove koji znaju za tu jegulju.
Zamisli kako bi bio zainteresovan da proba trebisnjickog ugora.

ha,ha,ha

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja