Limun je prirodno sredstvo za dezinfekciju, uklanja mrlje i odlično polira metal. A ono što je najvažnije od svega, limun je jeftino ekološko sredstvo za čišćenje.

ciscenje limunom

Zbog čega je limun tako efikasan u borbi protiv prljavštine? Stručnjaci pripisuju ovu njegovu čudotvornu učinkovitost isključivo svojstvu jake limunove kiseline koja ubija bakterije i odmašćuje površine, ostavljajući za sobom prijatan miris.

Ako se odlučite da ga koristite u vašem domaćinstvu, veoma brzo ćete shvatiti da je limun pravi izbor za održavanje čistoće tuš kabine, daske za sječenje, mikrotalasnih pećnica, šporeta, pranja prozora, itd...

Predstavljamo vam 7 načina kako da očistite svoj dom ovim citrusnim voćem.

1. Dezinfikujte i očistite sudoperu

Pospite krupnu so svuda po sudoperi, zatim dobro istrljajte tu površinu sa polovinom limuna. Ostavite 10 minuta da hemijska reakcija djeluje, a zatim isperite vodom. To je sve! Limun će vratiti sjaj vašoj sudoperi.

2. Očistite dasku za sječenje

Pomiješajte kašičicu kokosovog ulja, sa dvije kašičice kuhinjske soli i istrljajte dasku za sječenje sa polovinom limuna. So će poslužiti kao eksfolijator dok limunska kiselina prodire i čisti, a kokosovo ulje će nahraniti drvenu površinu daske.

3. Vratite sjaj metalnim i bakarnim predmetima

Istrljajte mutne mesingane, metalne ili bakarne predmete limunom i gledajte kako im se vraća sjaj.

4. Očistite šporet

Za čišćenje šporeta kombinujte morsku so i limun tako da polovinu limuna natapkate solju, a potom pređete na trljanje prljave površine.

5. Koristite limun umjesto deterdženta

Umjesto deterdženta za suđe, koristite limun i sodu bikarbonu. Imaće isti efekat kao deterdžent, samo neće sadržati toksične materije.

6. Očistite mikrotalasnu pećnicu

Mikrotalasnu pećnicu očistite u samo 60 sekundi. Činiju s vodom i kriškama limuna stavite u mikrotalasnu 60 sekundi i zagrijte na najvišu temperaturu. Zatim unutrašnjost obrišite vlažnom krpom i masnih naslaga više neće biti.

7. Neka vam prozori zablistaju

Pomiješajte četiri kašike soka od limuna i 2 litra vode i dobićete savršeno sredstvo za čišćenje prozora. Kiselina će lako skinuti prljavštinu, fleke od vode, a prozori će savršeno sijati. Takođe isti ovaj miks koristite za čišćenje stakla vaše tuš kabine.