U sali Doma mladih danas je održana Svetosavska akademija osnovnih i srednjih škola sa područja grada Trebinja, čiji je ovogodišnji domaćin bila Osnovna škola "Vuk Karadžić", a čiji su učenici priredili četrdesetominutni kulturni program.

svetosavska

Školski hor je otpjevao pjesme o Svetom Savi, dok su recitacije o prvom srpskom prosvjetitelju govorili učenici škole i to: Kalina, Teodora, Ivana, Kristina, Teodora, Nina, Tara, Ivana, Tamara, Milena, Isidora, Doroteja, Teodora, Pavla, Anastasija, Kosta, Tadija, Đorđe, David, Sergej, Đorđe, Jovan, Andrea, Pavle, Vuk, Savo i Stefan.

Oni su izveli i poetsko-dramski tekst o Svetom Savi, te prikazali dramatizaciju priče "Pouka bez riječi", kojom je prikazano da ličnost i djelo prvog srpskog učitelja nije svedeno samo na recitaciju, već je prikazano i ono što je on uradio za vrijeme svog života, koji je proživio u jednom veoma teškom vremenu.

svetosavska akademija osnovnih skola (1)

Priredbi učenika prethodilo je lomljenje slavskog kolača, a prisutnim se obratio Mišo Pešić, direktor škole u Policama.

On je kazao da je Sveti Sava duhovna čitanka i otvorena knjiga koja prenosi mir i ljubav, smirenost, darežljivost, čovjekoljublje, trpeljivost, odanost vjeri i molitvi koja nas čini cjelovitim ličnostima.

svetosavska akademija osnovnih skola (1)

"Sveti Sava se u svoje vrijeme odazvao izazovu da bi pobijedio vrijeme i ograničenost, otvorio put svojim potomcima koji žele da idu za pravim duhovnim vrijednostima", naglasio je Pešić.

Nastavnik srpskog jezika Milana Babić, koja je zajedno sa drugim kolegama iz škole, učestvovala u pripremi programa, istakla je da im je želja bila da u jednom ograničenom programu prikažu sadržaj koji je blizak dječijem uzrastu, a da ujedno bude i na duhovnom nivou.

Na Svetosavskoj akademiji dodijeljene su nagrade nagrađenim na literarnom konkursu Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", gradski odbor "Trebinje".

svetosavska akademija osnovnih skola (1)

Prva nagrada pripala je učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Milici Ilić, dok su druga i treća nagrada otišle u ruke učenicama Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" - Teodori Uljarević i Miji Mijanović.

svetosavska akademija osnovnih skola (1)

svetosavska akademija osnovnih skola (1)