Grafologija je nauka koja na osnovu analize rukopisa otkriva karakteristike vaše ličnosti, a način na koji pišete može da ukazuje na više od 5.000 različitih osobina.

pisanje znacenje

Ekstrovertne osobe imaju tendenciju da pišu velikim slovima, dok stidljivi, introvertni tipovi najčešće pišu malim slovima. Ako su vaša slova prosječne veličine, to pokazuje sposobnost da se usredsredite i koncentrišete.

Naučnici tvrde da osobe koje ostavljaju previše prostora između riječi uživaju slobodu i nezavisnost, dok one koje prave mali razmak između slova vole društvo drugih. Ako su vaše riječi totalno izmiješane, to pokazuje da ste nametljivi ili volite gužvu.

Pritiskanje olovkom dok pišete ukazuje na napetost i ljutnju, dok pisanje s blagim pritiskom na papir pokazuje znak predanosti. To bi trebalo da znači da ste empatični i osjetljivi. Ako je tačka na malom slovu „i“ najčešće visoko iznad slova, imate aktivnu maštu.

Ukoliko tačku na „i“ stavljate odmah iznad, to je znak organizovanosti i detaljne orijentisanosti uma. Ako vam je tačka na slovu „i“ na lijevoj strani, znači da oklijevate, a ako umjesto tačke stavljate krug, znači da ste razigrani i pomalo djetinjasti.

Ako su vam slova nakrivljena na desnu stranu, znači da vam prijaju nova poznanstva, dok slova nakrivljena na lijevu stranu pokazuju rezervisanost.

Oni koji prave široku petlju kod pisanog latiničnog slova „l“ opušteni su i spontani, dok uska petlja znači da su osobe često napete i suzdržavaju se od velikih koraka u životu.

Zaobljena slova ukazuju na kreativnost i umetničku sposobnost, dok su uska slova s oštrim vrhovima znak ambicioznosti.

I brzina pisanja govori o vašoj ličnosti. Ako pišete brzo, vrlo je vjierovatno da ste nestrpljivi i ne volite da gubite vrijeme, dok sporo pisanje znači da ste metodični.