Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije pozvao je danas Bilećane na slogu, mir i ljubav i da slijede put Svetog Save koji je mirio zavađenu braću.

bileca krsna slava savindan

Vladika Grigorije je, nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Hramu Svetog Save u Bileći povodom Dana i krsne slave opštine i hrama, poručio Bilećanima da svaki dan treba da budu tako sabrani i jedan uz drugog kao danas kada proslavljaju svog zaštitnika.

„Neki dan sam bio u Banjaluci sa nekim mojim vladikama, pa mi jedan reče `Šta je to s vama Hercegovcima, jeste li poludjeli`? Vi ste nekad bili obrazac i obraz cijelog srpskog naroda, a sad samo gledamo na televiziji kako se tučete i svađate“, ispričao je vladika Grigorije okuljenom narodu.

On je istakao da je nakon tog razgovora bio mnogo tužan, pogotovo što, kako je rekao, zna da stanovnici Bileće ne zaslužuju takvu sliku o sebi.

„Ono što danas vidimo ovdje je ona Bileća Svetog Save, Bileća koja ima obraza, časti, dostojanstva i ona koja stoji pred Svetim Savom i ne stidi se“, rekao je vladika Grigorije.

On je upozorio da i ubistva koja su se nedavno desila u ovoj opštini donose samo nesreću i tugu i onim porodicama čiji su sinovi stradali, ali i onima čiji su sinovi to uradili.

„Neka majka tuguje što joj sin trune u zemlji, a druga što joj sin trune u zatvoru. Zbog čega? Ni zbog čega. Za šta? Nizašta. Za hartiju, za papir, za novac koji danas jeste, a sutra nije, a duši niko ne može da nadomjesti tugu, žalost i nesreću“, rekao je vladika Grigorije.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić čestitao je sugrađanima slavu poželjevši da u miru i slozi dočekuju svaku narednu.

„Uvijek sa posebnim osjećajem ulazim u ovu našu svetu crkvu koja nosi ime našeg najduhovnijeg oca, zaštitnika, čiji blagoslov danas obasjava naša srca, sabira nas i osnažuje ljubavlju i dobrotom“, rekao je Aleksić.

Više od hiljadu vjernika danas je nakon liturgije formiralo litiju koja je od Hrama Svetog Save prošla ulicama grada, a predvodili su je vladika Grigorije, sveštenstvo i rukovodstvo Opštine.

Povodom dana opštine Bileća i njene krsne slave, Svetog Save, Povelja Opštine, najvažnije priznanje, dodijeljena je trebinjskom vajaru Milivoju Bokiću, dok je nagrada za najuspješniji kolektiv uručena preduzeću „Henkel“, uz obrazloženje da ovo preduzeće veoma uspješno posluje i čini znatan udio u privrednoj djelatnosti lokalne zajednice.

Nagrade su dodijeljene i jednoj od najboljih odbojkašica svijeta Tijani Bošković, košarkašu grčkog AEK-a Milanu Miloševiću, te karatisti kluba „Hercegovac“ Aleksandru Kozjaku.