U Evropskoj uniji trenutno nema raspoloženja za priključivanje američkim sankcijama protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše Dojče vele.

milorad dodik

Stiče se utisak, navodi ovaj portal, da u Briselu čekaju sljedeće Dodikove poteze, ali i stav nove američke administracije.

Zakulisni pritisak da, ali sankcije ne - tako za sada o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku razmišljaju u Briselu, piše DW.

„Skoro sve članice EU pokazuju zabrinutost zbog aktuelnog razvoja u Republici Srpskoj“, stoji u povjerljivom izvještaju sa sastanka Radne grupe za Zapadni Balkan u koji DW imao uvid.

Prema procjeni u Briselu, radi se o „vještački indukovanoj krizi“, koju je proizveo Dodik.

Dodaje se, međutim, da se u BiH ukupno registruje „uznemirujući nacionalistički trend“ te da je koalicija na nivou Federacija veoma labilna.

Prošle sedmice je tom radnom tijelu EU, u kojem predstavnike imaju sve članice i Evropska komisija, izvještaj podnio Metju Fild, šef Političkog odjeljenja u kabinetu specijalnog predstavnika EU u BiH.

Dodik želi da provocira i proizvede krizu, rekao je Fild iza zatvorenih vrata.

„Upravo zbog toga su primjerene jače nejavne reakcije jer bi odgovarajuće javne reakcije mogle da vode eskalaciji“, prenosi se u izvještaju Fildovo viđenje.

Dodaje se da je prva Dodikova reakcija na američke sankcije bila „baš kao što se očekivalo: predstavio se kao žrtva.

On očigledno polaže nade u novu američku vladu, ali čini se da sankcije ne mogu tek tako biti poništene.

“No za sada očito nema raspoloženja da se Evropska unija tim sankcijama pridruži",piše dalje DW i dodaje da, prema povjerljivom papiru do kojeg je redakcija došla, oštrije reakcije prema Dodiku zahtijevaju Hrvatska, Češka i Velika Britanija, ali o sankcijama nije bilo riječi.