U okviru svečane Svetosavske duhovne akademije, večeras je gradonačelnik Luka Petrović dodijelio povelje grada Trebinja komandantu Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske generalu Radovanu Grubaču i uglednom privredniku Dušanu Vasiljeviću.

svetosavska akademija trebinje 2017 (3)

Zbog spriječenosti da prisustvuju svečanoj akademiji, najviša priznanja grada u ime dobitnika ove prestižne nagrade, preuzele su njihove unuke Ivana Grubač i Katarina Milović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je u pozdravnoj riječi da upravo na Svetog Savu grad Trebinje želi da se trajno zahvali ljudima-graditeljima koji su inspirisani svetosavljem u najvažnijim momentima i u proteklim decenijama učinili sve da svetosavska Hercegovina opstane na baštini Nemanjića.

"Povelje Trebinja dodjeljujemo časnim ljudima koji su označili jedno vrijeme. Našem dragom prijatelju i ratnom komandantu Radovanu Grubaču dodjeljujemo plaketu grada, svjesni da je to dužno, ali skromno priznanje čovjeku koji je komandujući odgovorno, hrabro i mudro sačuvao naše Trebinje i granice Hercegovine, a na koje su udarili mnogobrojni neprijatelji, koji su ovdje našli neke svoje mračne interese", rekao je Petrović, zahvaljujući se generalu Grubaču za sve što je učinio za svoju Hercegovinu.

Obrazlažući dodjelu Povelje grada privredniku Dušanu Vasiljeviću, Petrović je istakao da nas on godinama uspješno vraća majci zemlji i njenim darovima.

"On je kreator smjelog i velikog projekta u Popovom polju. Gospodin Vasiljević se vratio otadžbini i svoj novac odlučio da ulaže u savremenu poljoprivrednu proizvodnju, otvarajući vrata našem agraru prema najzahtjevnijim svjetskim tržištima", kazao je Petrović.

U bogatom kulturnom programu učestvovaće Hor „Tribunia“ pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Žigon i Gojko Baletić, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubodrag Begović, Sonja Kalajić, etno pojac Jovana Zukanović, Miloš Vašalić i Nikola Ristić, dok će im klavirska pratnja biti Božidar Bobo Vučur i Darko Armenski. Nastupiće i učenici osnovnih škola „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Vuk Karadžić“ i Srednje muzičke škole Trebinje.

Pismo zahvalnosti Dušana Vasiljevića pročitala je njegova unuka Katarina, koji se tom prilikom zahvalio gradonačelniku i odbornicima što su mu dodijelili Povelju grada, ističući da je za njega velika čast i zadovoljstvo da se njegovo ime poveže sa privrednim napretkom "velikog srpskog grada Trebinja".

Kako je kazao u pismu, najvažnije mu je da se većina njegovih unuka smatra Trebinjcima i da nastave razvitak Popovog polja i Trebinja u ekonomskom i kulturnom pogledu.

Prigodnu svetosavsku besjedu održao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U bogatom kulturnom programu učestvovali su Hor „Tribunia“ pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Žigon i Gojko Baletić, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubodrag Begović, Sonja Kalajić, etno pojac Jovana Zukanović, Miloš Vašalić i Nikola Ristić, dok im je klavirska pratnja bio Božidar Bobo Vučur, a na klarinetu Darko Armenski.

Nastupili su i učenici osnovnih škola „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Vuk Karadžić“ i Srednje muzičke škole Trebinje.

U bogatom kulturnom programu učestvovaće Hor „Tribunia“ pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Žigon i Gojko Baletić, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubodrag Begović, Sonja Kalajić, etno pojac Jovana Zukanović, Miloš Vašalić i Nikola Ristić, dok će im klavirska pratnja biti Božidar Bobo Vučur i Darko Armenski. Nastupiće i učenici osnovnih škola „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Vuk Karadžić“ i Srednje muzičke škole Trebinje. U bogatom kulturnom programu učestvovaće Hor „Tribunia“ pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Žigon i Gojko Baletić, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubodrag Begović, Sonja Kalajić, etno pojac Jovana Zukanović, Miloš Vašalić i Nikola Ristić, dok će im klavirska pratnja biti Božidar Bobo Vučur i Darko Armenski. Nastupiće i učenici osnovnih škola „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Vuk Karadžić“ i Srednje muzičke škole Trebinje. U bogatom kulturnom programu učestvovaće Hor „Tribunia“ pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Žigon i Gojko Baletić, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubodrag Begović, Sonja Kalajić, etno pojac Jovana Zukanović, Miloš Vašalić i Nikola Ristić, dok će im klavirska pratnja biti Božidar Bobo Vučur i Darko Armenski. Nastupiće i učenici osnovnih škola „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Vuk Karadžić“ i Srednje muzičke škole Trebinje. U bogatom kulturnom programu učestvovaće Hor „Tribunia“ pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Ivana Žigon i Gojko Baletić, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubodrag Begović, Sonja Kalajić, etno pojac Jovana Zukanović, Miloš Vašalić i Nikola Ristić, dok će im klavirska pratnja biti Božidar Bobo Vučur i Darko Armenski. Nastupiće i učenici osnovnih škola „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Vuk Karadžić“ i Srednje muzičke škole Trebinje.