U Jevanđelju je opisano da je odmah poslije krštenja Isus Hristos otišao u pustinju, radi iskušavanja od đavola.

iskusenje hristovo-min

U Svetom pismu o iskušenju Hristovom piše: "Tada Isusa odvede Duh u pustinju da ga đavo kuša. I postivši se dana četrdeset i noći četrdeset, naposlijetku ogladnje. I pristupi k njemu kušač i reče: ako si sin Božij, reci da kamenje ovo hljebovi postanu. A on odgovori i reče: pisano je: ne živi čovjek o samom hljebu, no o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božijih. Tada odvede ga đavo u sveti grad i postavi ga navrh crkve; Pa mu reče: ako si sin Božij, skoči dole, jer u pismu stoji da će anđelima svoji zapovijediti za tebe, i uzeće te na ruke, da gdje ne zapneš za kamen nogom svojom. A Isus reče njemu: ali i to stoji napisano: nemoj kušati Gospoda Boga svojega. Opet ga uze đavo i odvede ga na goru vrlo visoku, i pokaza mu sva carstva ovoga svijeta i slavu njihovu; I reče mu: sve ovo daću tebi ako padneš i pokloniš mi se. Tada reče njemu Isus: idi od mene, sotono; jer stoji napisano: Gospodu Bogu svojemu poklanjaj se i njemu jedino služi. Tada ostavi ga đavo, i gle, anđeli pristupiše i služahu mu".

Tako je Spasitelj, pobijedivši iskušenja od đavola, pokazao da je on došao da oslobodi ljude od vlasti đavola, bez ikakvik ustupaka zlu.

Po primjeru posta Hristovog, u Svetoj pravoslavnoj crkvi, ustanovljen je 40-dnevni post (sveta četrdesetnica), koji se naziva velikim i počinje sedam nedjelja prije praznika Pashe - svijetloga Hristovog vaskrsenja, a takođe ustanovljeni su i drugi postovi.

Post pomaže čovjeku da očisti sebe od zla - od grijehovnih naklonosti, pomaže da se više sjećamo Boga i da budemo bliže njemu.

iskusenje hristovo 1-min Gora iskušenja

Prvi manastir koji je sagrađen na ovom mjestu potiče iz 5. vijeka nove ere. Sadašnji manastir je izgrađen 1895. godine. Izgrađen je oko pećine u kojoj je Isus boravio, i u kojoj je kamen na kome je sjedao.

iskusenje hristovo Manastir iskušenja

Zove se manastir Svete Četrdesetnice , ili manastir Iskušenja, a mjesto na kome je izgrađen, spominje se u Bibliji, kao mjesto gdje Đavo ili Satana iskušavaju Isusa za vrijeme njegovog četrdesetodnevnog posta.

iskusenje hristovo Pećina u kojoj je Isus boravio

Manastir se nalazi na oko tri kilometra od grada Jerihona, na nadmorskoj visini od 350 metara. Ime je dobio po planini Kušnje, Iskušenja, na kojoj se nalazi.

Manastir je u vlasništvu Grčke pravoslavne crkve. U njemu borave tri monaha.

Svaki čovjek ima iskušenja, i zato je ovo mjesto veoma značajno za pravoslavne vjernike. Odatle vjernici silaze ispunjeni radošću i srećom!

iskusenje hristovo

Godine 1998. izgrađena je žičara do manastira. Kod žičare je izgrađen i kafe restoran i suvenirnica.

Unutrašnjost manastira

Pećina u kojoj je Isus boravio