Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo boravili su u dvodnevnoj posjeti Velenju, u Sloveniji, u okviru delegacije Republike Srpske koju je predvodio ministar industrije, rudarstva i energetike Petar Đokić.

velenje curic rikalo

Oni su u posjetili fabriku za prečišćavanje otpadnih voda "Grmov vrh", kao i jedan od najpoznatijih slovenačkih brendova fabriku "Gorenje".

Prema Ćurićevim riječima, cilj posjete trebinjske delegacije bio je da se upoznaju sa pozitivnim iskustvima koje je primjenilo Velenje, ali i da uspostave saradnju između dva grada.

"U Velenju smo imali priliku da vidimo mnogo dobrih primjera organizovanja i kvalitetnih projekata koji taj grad implementira u različitim oblastima. Velenje je jako otvoreno za saradnju i već sarađuje sa nekim opštinama u Republici Srpskoj i Srbiji, tako da se nadamo da ćemo i mi sa njima realizovati neke zajedničke projekte", naveo je Ćurić.

Da je posjeta Velenju bila više nego korisna, slaže se i načelnik urbanizma Marko Rikalo.

On kaže da su vidjeli dobro osmišljene i uređene industrijske zone, što se može primjeniti i u Trebinju, a zanimljivo je bilo vidjeti i projekte uređenja obala rijeke Pake koja protiče kroz grad i starog gradskog trga koji je prilagođen savremenim namjenama, a uz to je zadržao svoju istorijsku osnovu.

Rikalo ističe da je vrlo korisna bila i posjeta objektima gradske komunalne infrastrukture, u okviru kojih je Velenje postiglo dosta, pa čak i prevazišlo određene standarde koje je postavila Evropska unija.

"Posjetili smo i najmoderniju fabriku za preradu vode, kao i prečistač otpadnih voda. Tu smo razmijenili iskustva, jer je i grad Trebinje u procesu revitalizacije sistema za vodosnabdijevanje i prečistača otpadnih voda", pojasnio je Rikalo.

Trebinjska delegacija dogovorila je sa predstavnicima Velenja da zajednički otpočnu rad na projektima kojim bi konkurisali na pozive za dodjelu sredstava iz evropskih fondova namijenjenim zemljama zapadnog Balkana.